Loslaten in verbinding

Gisteren nam ik afscheid. Van vijf vrouwen die ik bijna zestien jaar lang ongeveer vier keer per jaar zag. De eerste jaren tussen de slaapjes van de aanleidingen van ons samenzijn: onze babies/peuters/kleuters. Toen de kinderen pubers werden wilden ze niet meer mee en veranderde het contact tussen ons moeders. We stapten over van koffietijd naar dinertjes. En de gesprekken gingen niet langer meer alleen over onze kinderen.

Werk, collega’s, huwelijksperikelen, scheidingen, internetdates, ouders, ja inmiddels zelfs de overgang, werden gespreksonderwerpen. En de verschillen tussen ons werden, voor mij, steeds zichtbaarder. Er ontstond een innerlijke tweestrijd. Enerzijds wilde ik vasthouden aan onze verbondenheid, anderzijds wilde ik loslaten. Ik worstelde daar een jaar of twee mee. Afgelopen jaar kon ik drie van de vier keer niet aanwezig zijn bij de geplande etentjes. Gisteren weer wel en ik besloot afscheid te nemen van hen.

Vorig jaar rond deze tijd schreef ik over hoe onze verschillen verbonden: ‘Verbinding als het nodig is, loslaten als het mogelijk is.’ Gisteren kwam was voor mij het moment om echt los te laten. Ik kies ervoor mijn levenspad zonder de etentjes verder te lopen. Ons contact ‘een stille dood laten sterven’ was voor mij geen optie. Ik wilde vanuit mijn hart laten weten hoe het voor mij in elkaar zit en ik wil, als ik iemand van tegenkom, haar recht in de ogen kunnen kijken.

Ik zette een punt, door ze te bedanken voor de afgelopen 16 jaren en ze alle goeds te wensen voor de toekomst. Zij maakten er een komma van, door mij alle ruimte te bieden in de toekomst weer aan tafel te schuiven als ik dat wil. Dat voelt goed, als loslaten in verbinding.

Meiden van de zwangerschapsgym, nogmaals dank en het ga jullie goed!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s