Pinky Langkous, de jassen en de berk

Als ik wakker word, zie ik dat de hal in warmgeel zonlicht baadt. Dat betekent dat de zon al op is op deze vrolijke dag! Ook de vogels zijn al ruimschoots wakker en zijn lief stil gebleven, misschien wel om mij te laten uitslapen. Ik ben jarig en zo voelt het ook! Ik zie een lachend gezicht naast me, dat ‘gefeliciteerd’ fluistert en me even later kust.

Als alle zondagen ga ik wandelen. De poes holt weer achter me aan tot ze niet meer verder durft en terug naar huis sprint. Ik loop langs drie krakendwitte berken en hoor hun loslatende bast zachtjes ritselen in de frisse wind. Op de grond liggen lapjes losgelaten bast. Ik raap er op de terugweg een op en neem hem mee naar huis. Maar daarvoor loop ik, af en toe met mijn ogen dicht, te genieten van de warmte en het licht van de zon.

De berk is een bijzondere boom. In deze tijd van het jaar doet hij mij regelmatig naar lucht happen, vanwege mijn vroege pollenallergie. Maar het is ook de boom die hoort bij de afgelopen Volle Maan, die van de langste nacht. De berkenstammen hebben een reinigend en beschermend karakter en eeuwenlang reinigden mensen na Midwinter dan ook hun huizen en stallen met een berkenbezem. Voor de Germanen was de berk de boom der wijsheid. Ik snap wel waarom nu ik er op deze dag zo bij stil sta.

De losse bast die ik heb opgeraapt doet me immers denken aan de ‘jassen’ die ik in mijn jeugd heb aangetrokken en de afgelopen jaren ook weer heb uitgedaan: Alles wat je leert trek je aan als een jas. Maar niet alle jassen passen of staan even goed. Dat merk je pas als je ouder wordt. Wie dat beseft en durft, trekt ze een voor een weer uit. En dat is een proces dat nooit afloopt.

Als ik, op deze toch net anders dan andere dagen, in de spiegel kijk, zie ik een volwassen vrouw. Maar van binnen zit Pinky Langkous. Pinky is een van mijn bijnamen vanwege mijn voorliefde voor roze. En Langkous staat voor de gekke, vrolijke dingen waar ik van hou, maar die ik (niet altijd) durf te laten zien. Tussen die volwassen vrouw en Pinky Langkous zitten nog een paar jassen, die ik in de volgende 45 jaar ga uittrekken. Dat beloof ik hierbij plechtig, aan jou en aan de berk :-)!

Een gedachte over “Pinky Langkous, de jassen en de berk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s