Welriekend geschenk

Ik zit in de warmte en het licht van mijn zonnige werkkamer. Het puntje van mijn tong steekt een heel klein stukje uit mijn mond, terwijl ik de glazen potjes met zaden op de grond neerzet en ze fotografeer. Het is al 1 maart vandaag en het lijkt wel of er een explosie in mij heeft plaatsgevonden. De energie voor jong, nieuw en fris wil eruit. Ik wil naar buiten, ik wil het gras en de bloemen zien groeien!

Bij nader inzien: het is nog maar 1 maart vandaag. Te vroeg dus nog om die zaadjes te zaaien. Ik besluit mijn tijd te verlummelen in een tuincentrum. ‘Geen bloemen en planten kopen!’ prent ik mijzelf in. Kleine Zoon gaat mee (uiteraard in ruil voor iets: een kwartier Playstationen). We gaan met de auto, want tuincompost, kalk en beendermeel kopen mag wel.

We lanterfanten op de tuinmeubelafdeling, proberen de hangmatten uit en ademen een kleurrijk en zacht voorjaar in. We lopen tussen nieuwe vaste planten, violen, narcissen en blauwe druifjes door. In mijn schrijfblokje zet ik wat ik wil onthouden voor later: ridderspoor, ipomea; of om na te zoeken: turfpotjes en viola odorata. Die laatste zijn schattige minivioooltjes met paarse en purperen hartenbloempjes. Thuisgekomen gaan alle verrijkingsstoffen meteen de tuin in. Zo ben ik heerlijk buiten en doe ik niets te vroeg.

Viola odorata. Als ik later mijn zwarte handen weer schoon gewassen en zacht ingesmeerd heb, lees ik mijn mail, waaronder een nieuwsbrief die vertelt over dit bloemetje! ‘Het maarts viooltje is een van de vroegst bloeiende voorjaarskruiden, dat zich verspreidt over de grond met kruipende stengels. Het is een meerjarig kruid die in de winter groen blijft, een bodembedekker die het prima doet in loofbossen. De naam Viola komt uit het latijn en is door de Romeinen overgenomen van het Griekse ‘ion’, waarmee een welriekende plant, in het bijzonder het viooltje werd bedoeld. Odorata betekent meestal welriekend. De Kelten hadden deze bloem als symbool voor maagdelijkheid en brouwden van de hartvormige blaadjes een liefdesdrankje wat een gebroken hart zou kunnen genezen.’

Ik heb hem niet gekocht. Dat hoefde ook niet. Hem eerst zien en voordat ik bewust op zoek ging naar meer informatie er al over lezen kwam bij mij binnen als een geschenk dat ik in stille dankbaarheid aanvaard.

Een gedachte over “Welriekend geschenk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s