De rijkdom van Prins Carnaval

Opgegroeid in het katholieke Zuid-Limburg dacht ik lange tijd dat de meeste feestdagen hun oorsprong hadden in die religie. Inmiddels weet ik beter. Vandaag is de eerste Carnavalsdag van het jaar en het maakt mij nieuwsgierig naar de herkomst van Carnaval.

Ik vind uit dat het in oorsprong een feest is, waarmee de komst van de lente wordt gevierd. Het is niet helemaal duidelijk waar de naam vandaan komt, zou kunnen komen van Latijn voor ‘vaarwel aan het vlees’ (vastenperiode) of voor ‘scheepswagen’ (op schepen lijkende wagens die rondtrekken of het schip van een Keltische god). Het feest zelf kent ook veel herkenbare verschijningsvormen in het verleden, zoals een drink- en eetgelag bij de Romeinen. Ook is het feest in het verleden vaak gezien als een omkeringsritueel, waarin maatschappelijke rollen worden omgedraaid en normen over gewenst gedrag worden opgeschort.

Op een bepaalde manier ontroert het me keer op keer om te ervaren dat wij meer verbonden zijn met ons verleden en met Moeder Natuur dan ik mij vaak bewust ben. Afgelopen jaar verdiepte ik mij in het Keltisch jaarwiel, dat acht jaarfeesten kent die ik inmiddels bijna allemaal in dit blog beschreven heb: Samhain, Yule, Imbolc, Ostara, Beltane, Litha, Lughnasadh en Mabon. De Kelten waren nauw verbonden met Moeder Natuur en hun feesten hebben direct te maken met de cyclus van de seizoenen en het leven. Zij vierden de feesten uit respect voor Moeder Natuur en uit dankbaarheid.

Met elke traditie die ik afgelopen jaar heb beschreven voel ik me bewuster van mijn verleden, heden en toekomst. Ik voel steeds meer de magie in gewone dingen en bovenal voel ik me elke dag rijker door de energie die de tradities en hun rituelen mij geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s