Pleidooi voor luisteren

Een tijd geleden keek ik op de website van het theatertje in mijn dorp. Ik las tot mijn grote blijdschap dat Fred Delfgaauw zou komen. Jaren geleden stonden er ‘pleidooien’ van zijn hand in de krant. Altijd op de cultuurpagina, tussen advertenties voor klassieke concerten en verantwoorde films. Drie van die pleidooien heb ik nog. Een beschreef ik in De stilte van de zwanen. Ik dacht dat ik het betreffende pleidooi kwijt was, maar vandaag vond ik hem terug in een oude enveloppe met dierbare herinneringen. Het zal geen toeval zijn dat het niet het Pleidooi van de stilte was, zoals ik hem noemde, maar het Pleidooi voor communicatie.

Ze zeggen dat iedereen een levenspad heeft, ook jij en ik. Bij vlagen zoek ik me rot, geen idee wat dat dan zou moeten zijn voor mij. Maar op een dag als vandaag weet ik het wel; mijn pad is laten zien dat communicatie niet gaat over zenden en ontvangen, wel over begrijpen en verbinden. Stilte is daarbij cruciaal, evenals het vermogen om écht te luisteren.

Vorige week zaterdag is het zover: Fred Delfgaauw speelt zijn jubileumvoorstelling Minder is meer in theater De Kik. Behalve zijn pleidooien in de krant ken ik hem niet. Na de voorstelling bekijk ik op mijn gemak zijn website. Hij blijkt een theaterman met een lange staat van dienst. Hij brengt fantastisch eenmanstheater waarbij hij speelt met licht en donker, met woorden en zinnen, met poppen en zijn publiek.

Ik ben blij dat zijn pleidooien mij jaren geleden opvielen, zodanig dat ik ze uit de krant knipte en bewaarde. Die ‘van de zwanen’ staat niet in zijn jubileumboek op de website, daarom citeer ik hem hier met liefde:

Pleidooi voor communicatie

Zowaar woorden de gevangenis zijn
van het gevoel
schieten woorden mij tekort
hoe zeer het doet
wat woorden kunnen zeggen.
De waterval van letters en klanken
die geen enkele weg terug meer biedt.

Woorden kunnen sterker zijn dan daden.
Scherper dan het mes.
Dodelijker dan de dood.
Daarom moorden mensen.
Wordt het zwijgen opgelegd.

En ook daarom zijn zwanen
onafscheidelijk.
Ze kunnen niet praten.
Ze communiceren.

Fred Delfgaauw

Ik ga verder op mijn levenspad. Een jaar of twaalf geleden zei een coach het al tegen me: ‘Less is more.’ Minder is meer. Minder woorden, meer luisteren. Minder doen, meer bereiken. Minder doen, meer zijn…

Een gedachte over “Pleidooi voor luisteren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s