Chocola in hier en nu

Hoe ouder ik word, hoe sneller de tijd lijkt te gaan. Tegelijkertijd gebeurt er iets moois: hoe ouder ik word, hoe intenser ik leef. Als kind vlinderde ik van goede schoolresultaten naar lange avonden rolschaatsen en tennissen op straat, van eindeloze dagen tussen de paarden naar hartstochtelijke kussen met vriendjes. Allemaal leuk, allemaal bijzonder, toch ontbrak er ook iets. Iets wat er nu is en wat met een vaag woord ‘bewustzijn’ heet.

Met een vriendin, die regelmatig mindfulnesstrainingen geeft, heb ik het geconstateerd: pijn en verdriet zijn niet voor altijd verdwenen sinds mindfulness in mijn leven is gekomen. En toch is het makkelijker geworden, om om te gaan met het leven en alle dingen die ik daarin tegenkom. Omdat me realiseer dat er alleen hier en nu is, en dat pijn en verdriet grotendeels bij het verleden of de toekomst horen.

Mindfulness heeft bewustzijn gebracht. En daardoor dankbaarheid. En lichtheid. En rust. Het was niet makkelijk om hier te komen en vaak waren en zijn die dingen ver te zoeken. Maar ik weet nu wel hoe het voelt. En dat is niet in goud uit te drukken.

Vorige week nam ik deel aan een spirituele workshop, waarin doodgaan een bewustzijns-shift werd genoemd. Dat vind ik een mooie manier om ernaar te kijken, naar de dood die vroeger, toen ik zo vlinderde, doodgewoon angstaanjagend was. Dat is ie niet meer. Ook dat is de winst van het bewustzijn dat ik nu heb. Ik weet niet wat de toekomst mij nog allemaal gaat brengen, maar een ding is zeker: dat bewustzijn en die ervaringen van dankbaarheid, lichtheid en rust neemt niemand mij af.

Die dankbaarheid, lichtheid en rust voel ik ook weer op deze dag. De dag waarop de oude Kelten Ostara, het feest van de lente vierden. Chocolade-eieren en hazen staan symbool voor dit lentefeest, dat bij ons als Pasen wordt gevierd. Sommige mensen die de maanvieringen en de jaarfeesten vieren houden de oude tradities van het Elfenvolk van de Keltische landen in ere. Het is een gebruik om eten en drinken tijdens de nachten van de jaarfeesten buiten te leggen voor het Elfenvolk. Bijvoorbeeld een mandje met chocolade-eieren.

Ik leg daarom zodadelijk een stukje chocola buiten. Gewoon, als ritueel passend bij deze dag. De dag waarop dag en nacht precies even lang zijn en waarop de overwinning van het licht wordt gevierd, evenals de komst van het nieuwe leven en het vruchtbare seizoen. De naam Ostara, naar de Godin van de Lente, staat symbool voor waar het licht, de zon, opkomt: het oosten. En dat is de richting waarnaar ik morgenvroeg weer kijk en mijn ochtendwandeling in maak!

2 gedachtes over “Chocola in hier en nu

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s