Rijkdom in verbinding

Om mij heen gebeuren momenteel ingrijpende dingen. Een vader gaat dood, een vriendin moet onder het mes en een derde dierbare worstelt met weer een andere vorm van verlies. Want dat is wat het in alle gevallen is: verlies. We kennen het allemaal, hebben er allemaal mee te maken. Het varieert van kleinigheden als mijn ideale gewicht of een sleutelbos verliezen tot het grootste van alles, definitief afscheid moeten nemen van iemand die je lief is.

Herinneringen leven
Iedereen lijdt verlies
Draken verbinden
Deuken geven rijkdom

Wat is het in onze samenleving, dat we zo vaak bijna doen alsof dat verlies er niet is? De meeste mensen ontkennen het, duwen het weg. En dat het alleen maar zou gaan over sneller, groter, meer en beter? Ik geloof in niets meer van dat laatste. Er zijn weinig dingen waar ik in geloof, behalve hierin: het gaat om wat er is. En dat is: verbinding tussen alles en iedereen. En de kracht die verbinding kan geven op die talloze momenten van verlies. Die kracht voel ik en hij maakt me zo sterk dat ik veel ruimte voel om het verlies van anderen mee te dragen.

In verlies zijn we verbonden. Om die reden wil ik verlies benoemen en zichtbaar maken en houden. De nadruk ligt dan niet op het verlies, maar op de verbinding die we hebben met elkaar. Die verbinding is pure rijkdom, die we nooit kunnen verliezen, maar voor altijd met ons meedragen.

En de rijkdom maakt dat ik geluk zie in de twaalf reigers die vanmorgen over mijn hoofd klapwiekten, in de kiezels die ik vanmiddag in het watertje legde waar wij binnenkort mijn collega herdenken, in de rust waarin ik deze blog schrijf. Dat geluk, samen met de verbondenheid die ik voel, maakt dat ik veel vormen van verlies aankan. Dat noem ik rijkdom in verbinding.

Een gedachte over “Rijkdom in verbinding

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s