Lentebonus

De Betuwe is een drukbevolkt paarden- en ponygebied. Waar ik maar kijk, zie ik ze. Vosjes, zwarte, schimmels, gevlekte, grote, kleine, dikke, dunne, vrolijke en verdrietige. Dat laatste is overigens vaak mijn eigen interpretatie. Paarden en pony’s zijn kuddedieren en het breekt soms mijn hart om zo’n dier, dag in dag uit, in zijn of haar eentje in een saaiig weitje te zien staan.

Vlak bij mijn huis stond zo’n ponietje. Zwarte manen en staart en een bruine vacht. Hij kreeg zijn dagelijkse natje en droogje, maar aan bepaald gedrag zag ik dat ie zich doodverveelde. Hij schudde soms onnatuurlijk met zijn hoofd en beet het hek van zijn weide helemaal kaal. Ik had met hem te doen en stapte zelfs op een bepaald moment op zijn baasje af met de vraag of ik hem af en toe mocht verzorgen. De oude man vond dat geen goed idee, daarvoor was het beestje -echt waar- ‘te gevaarlijk’.

Niet veel later was de pony verdwenen. Weer een tijdje daarna stond er een nieuwe pony in diezelfde wei. Ik probeerde mijn gevoel af te sluiten, maar je raadt het al. Steeds als ik langsfietste, voelde ik diep in mij een vage pijn. Tot vandaag.

Ik ben wat gestresst, als ik later dan mijn bedoeling is, van huis vertrek. Ik voel ook meer aapjes op mijn schouders dan mij lief is. Ik sla de bocht om, de Betuwse velden in. En kijk, eigenlijk uit gewoonte, uit naar het weitje met de bruine Shetlander erin. Als mijn ogen het groen bereiken, slaak ik een zucht van verwondering. De pony ligt in het gras, anders dan anders. Want meestal staat ze ’s morgens in de hoek van de wei te wachten op een verse baal hooi.

Naast haar (want dat leidt nu geen twijfel), zie ik iets kleins, bruins. Het is een piepklein Shetlander veulentje, kleiner dan ik ooit heb gezien. Ik merk dat ik oprecht ontroerd ben. Niet alleen vanwege het nieuwe leven, dat in de lente nu eenmaal in de lucht hangt, in het water zwemt of, zoals in dit geval, in het gras staat. De ontroering komt voort uit het gevoel dat ik voor de moederpony voel. ‘Nu is ze niet meer alleen!’ Dat voelt als een bonus, deze lente.

2 gedachtes over “Lentebonus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s