De strandwandeling naar de stamboom

In de Happinez schrijft Susan Smit een verhaal over het noorden van Ibiza. Ik zit in de zon, na een lange ochtend hard werken en een middagwandeling met manlief. Het is warmer dan ik had verwacht en het lezen van het artikel, over zon, zee, zand en zen maakt me loom.

Ik leg twee tuinkussens op het tuinpad, in de zon, en ga erop liggen. Ik kies op mijn iPad meditatiemuziek, wat in dit geval een ander woord is voor een rustgevend muziekstuk dat ik nog niet ken en dat om die reden, met mijn ogen dicht, voelt als een wandeling over een onbekend eiland.

Het strand is verlaten. Het zand, waar ik op blote voeten doorheen loop, is nog warm. Mijn sandalen houd ik vast in mijn rechterhand. De ondergaande zon kleurt de hemel hemelsblauw, zachtgroen en warm oranje. De kleurschakeringen zijn adembenemend. In de verte zie ik grijzige rotsblokken.

De strandwandeling lijkt eeuwig te duren. Door het ritme van mijn voeten treedt er een ontspannen rust in mijn lichaam. De muziek verdwijnt steeds verder naar de achtergrond. De vogels, in de dakgoot en in de struiken naast mij, blijf ik gek genoeg gewoon horen. Ze maken me blij.

‘Mam, waar is die stamboom gebleven?’ Ik schrik, mijn hart klopt in mijn keel. Als ik mijn ogen open, torent Kleine Zoon hoog boven mij uit. Ik realiseer me dat de zon en de muziek mij een diepe ontspanning hebben gebracht. Het was geen slaap, maar wel een ander bewustzijn. Mijn brein schakelt evenwel snel iver naar het normale dagelijkse gangetje. ‘De stamboom? Die heb ik in jouw kast gelegd. Je moet wel ook nog even de vragen van de docent levensbeschouwing beantwoorden hoor!’

Een gedachte over “De strandwandeling naar de stamboom

  1. Marion zegt:

    Heerlijk! Kan me dat zo goed voorstellen! Ik heb een guided meditation die ik regelmatig doe en die nemen je ook mee naar een tropisch eiland. Oh alsof je uren weg bent geweest! Fantastisch!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s