Parels op een damesmantel

Ik val stil van de pareltjes op het groen van de vrouwenmantel. Een plant met breekbaar ogende bladeren, een soort van rond en gekarteld. Het steeltje in het midden ligt op het diepste punt, maar dat is geen reden voor de pareltjes om naar beneden te rollen. Ze blijven gewoon liggen, alsof ze weten hoe mooi ze zijn. Eigenlijk verbazen ze me. Ik zoek op hoe het komt:

‘Bij ochtenddauw of na een flinke regenbui liggen de druppels als kristallen parels op de bladeren. Maar die druppels zijn niet enkel dauw of regen. Ze zijn een uiting van een fenomeen dat bij heel veel planten voorkomt ā€“ namelijk dat overtollig water in de vorm van druppeltjes wordt afgescheiden ā€“ maar zelden doen planten het op zo’n oogstrelende wijze als de vrouwenmantel, waarbij de druppels niet zoals bij veel andere planten op de grond, maar door de specifieke vorm van het blad aan de bovenkant blijven liggen, of naar het midden van het blad toerollen. Hierdoor kunnen veel kleine druppeltjes zich verenigen tot grotere druppels.’

Ik speur verder, omdat ik nieuwsgierig ben of de plant nog bijzondere verhalen in zich bergt. Vrouwenmantel stelt mij bepaald niet teleur! Het plantje is verbonden aan Freya, de godin van de vruchtbaarheid, ze wordt heilig genoemd en genezend.

‘De naam van plant komt van het gebruik van het plantje door middeleeuwse alchemisten, die de druppels -die zij hemelwater noemden- verzamelden om er de Steen der Wijzen mee te maken. Zij verzamelden de druppels bij volle maan, zo vroeg mogelijk, zodat er zo weinig mogelijk licht op was gevallen, ze werden onmiddellijk in donkere flessen gebotteld en op een donkere plaats verzameld.’

Het was al een van mijn favorieten in de tuin, met haar kwetsbare grijsgroene bladeren en haar uitbundig groengele bloemetjes. Dan ontdek ik waarom ze in het Nederlands ‘vrouwenmantel’, of nog mooier in het Engels ‘lady’s mantle’ heet. Dat plaatst haar zonder twijfel op de eerste plaats van mijn lijstje! Haar naam komt uit de tijd dat mensen dachten dat het kruid vrouwen vruchtbaar(der) maakte, dat het de maagdelijkheid kon herstellen en dat door ouderdom hangende borsten er weer pront van naar voren zouden wijzen. Soort van: Als parels door een vrouwenmantel ;-)!

http://www.mijntuin.org en http://www.wikipedia.nl

Een gedachte over “Parels op een damesmantel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s