Slakkenmigratie

Ik ben blij met het wisselvallige weer. Het zorgt voor een ware explosie van groen in mijn voor- en achtertuin. Dat ik ook wat ongewenst groen krijg, neem ik graag op de koop toe. Want wat mooi blijkt, wijzigt van ‘onkruid’ in wenselijk groen en de andere herbestem ik naar de groenbak.

Zo ook gisteravond. Na het eten trek ik mijn regenbooglaarzen aan en stap ik mijn voortuin in. Het herbestemmingsgroen valt in het niet bij de hoeveelheid slakken die in mijn buxushaag wonen. Ik schrik ervan. Dit heet vast een plaag. Maar wat doe ik ermee? Van mij mogen zij er eigenlijk wel blijven, maar als ik klompen had gedragen, had ik zeker weten aangevoeld dat het niet helemaal goed is voor de balans in mijn tuin. Nu sta ik dus in hevige vertwijfeling. Dan neem ik een kordaat besluit.

Ik pak de slakken een voor een op. De een trekt zich snel terug zijn huis, de ander zuigt zich eerst vacuüm aan een buxustakje. De een is zachtgrijs, de ander lichtgeel. Ze zijn groot en klein, doorelkaar. Sommigen maken zelfs een smakgeluidje als ze moeten loslaten. Ik leg ze in het betonnen waterbakje van de vogels. Slakkenkorrels heb ik wel, maar gebruik ik liever niet. Deze oplossing is het experiment waard. En het geeft mij het prettige gevoel met respect voor al het leven om te gaan.

Als ik de buxushaag rond ben, liggen er zeker 100 slakken in het bakje. Het is best een fleurig geheel. Misschien zou een escargotfan lekkerbekken en zijn vingers erbij aflikken. Dat geldt niet voor mij. Ik loop, op mijn vrolijke laarzen, richting eendenvijver. De oever lijkt me een mooie, vochtige plek voor de slakken om verder te leven. De buurman voorspelt dat ze morgen weer allemaal terug zijn gekeerd. Ik geloof daar niet in.

Ik zoek later naar de symboliek van de slak en vind:
De slak is een positief symbool, het staat voor de maan en de regen. Het
vertegenwoordigt de groei en de gelijkmatige beweging. De slak is ook
een symbool van opstanding. Een wijngaardslak sluit zich in in een huisje
en komt na een winterse kou of droogte weer tevoorschijn door het open
te breken. Staat ook voor volharding en vastberadenheid.

De tijd zal leren of ze deze keer de opstanding (in de vorm van terugkeer naar mijn tuin ;-)) verbeelden of de groei en gelijkmatige beweging van het besef dat ik op deze manier met de natuur in mijn nabijheid om kan gaan.

Een gedachte over “Slakkenmigratie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s