De les van de slak

Ik wrijf verbaasd mijn ogen uit en schuif mijn leesbril uit mijn warrige haar op mijn neus. Ik zag het dus toch goed: een kleine slak, die op ooghoogte een takje van de conifeer langsstrijkt, op weg naar niets. Het takje is uit het gareel, steekt een beetje uit de struik. Als het slakje verder gaat, zal het mij benieuwen wat er gebeurt. Ik besluit te blijven staan en zie het slakje millimeter voor millimeter verder glijden.

Het takje schokt een stukje verder van de coniferenstruik af en buigt naar beneden. Het slakje reikt met zijn voelsprieten naar een veilige haven, die er niet is. Hij lijkt zich te realiseren dat deze weg dood loopt; letterlijk en figuurlijk. In slow motion draait en glijdt hij om. Zijn huisje helt topzwaar over.

Soms zou ik wel zo’n slakje willen zijn.

Omdat hij weet wat hij wil en ervoor staat en gaat, risico’s neemt. Omdat hij de tijd neemt om te doen wat hij doet. Omdat hij in volle overtuiging zijn omgeving aftast en bij zichzelf blijft als er gevaar dreigt. Omdat hij licht maar compleet bepakt door zijn leven gaat. Omdat hij mij in een trance van aandacht weet te pakken.

Soms voelt mijn leven als in een flow; en soms wat minder en soms helemaal niet. Zoals deze dagen. Ik twijfel, voel me kwetsbaar, ben gehaast en vluchtig. Zit in mijn hoofd en ben bij anderen, niet bij mijzelf. Omdat mijn rugzakje zwaarder voelt dan hij is. Omdat niets en teveel tegelijk mijn aandacht weet te pakken.

De slak leert mij vandaag een les. De les van één ding tegelijk. Met volle aandacht. Op mijn eigen tempo. Op mijn manier. Met de kracht van kwetsbaarheid.

2 gedachtes over “De les van de slak

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s