Hartenlijntje

1 juli, de geboortedag van mijn moeder. En sinds haar overgaan naar een andere wereld een grijze dag met een gouden randje. Een dag waarmee ik, al dan niet bewust, ook steeds al een paar dagen ervoor bezig ben. In mijn hoofd en in mijn lijf. Soms weet ik dat dat zo is, omdat zij en vandaag dan als gedachte door mijn hoofd zweven. Maar vaak ook is het ondefinieerbaarder. Dan is het een gevoel zo licht als een vlinderslag in mijn buik, als het vermoeden van een lieve knipoog op honderd meter afstand.

Ik zou inmiddels beter moeten weten. Vandaag komt voor de derde keer voorbij sinds alles anders is. Tegelijkertijd weet ik dat het nooit zal wennen. Want het verdriet slijt misschien wel, het gemis wordt daarentegen steeds groter. Steeds weer komen er dagen, ervaringen en nieuwe herinneringen bij zonder haar. En groeit mijn gevoel hoe fijn het zou zijn geweest als ze erbij had kunnen zijn. Toch weet ik ook dat alles een reden heeft.

Ik ben gegroeid sinds ze er niet meer is. En dat doet pijn. Want wat zou het fijn zijn geweest als ze die groei had kunnen meemaken in levende lijve. Het had ons contact (nog) beter en hechter gemaakt. Tegelijkertijd realiseer ik mij dat die groei voor een deel juist voorkomt uit haar overlijden. ‘Rouw veroorzaakt groeipijnen’, zo formuleerde een collega het pas heel mooi. Dat betekent dus dat er ook groei is die er niet was geweest als zij niet was overleden.

En dan herinner ik mij weer dit. We zijn allemaal aan elkaar en aan alles verbonden. Door de tijd en ruimte heen. Over de grens van leven en dood. Op alle dagen, maar op dagen als vandaag in het bijzonder, voel ik ons hartenlijntje. Het lijntje tussen een moeder en een kind, dat altijd zal blijven bestaan.

2 gedachtes over “Hartenlijntje

 1. Cees Janssens zegt:

  Hallo Anita

  Een dag om bij stil te staan
  Al die liefde.
  Al die doden.
  Al die mensen uit ons leven.
  Zij zijn de rivieren die de zee van onze ziel voeden
  Als wij ons hen niet willen herinneren zal ook de zee opdrogen

  Groetjes
  Cees

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s