Wonderlijke wereld

Een tijdje geleden was ik op een congres voor mijn werk. Een van de sprekers vertelde dat mieren de 80/20-regel gebruiken. 80% van hun tijd zetten ze in voor de mierenkolonie en 20% van hun tijd mogen ze vrij besteden. Daarmee ontdekken ze bijvoorbeeld nieuwe routes naar voedselplekken. Zo zijn ze in staat flexibel om te gaan met veranderingen en om te overleven. Ik denk hieraan terwijl ik op zondagochtend, tegen de weersverwachting in, in het zonnetje een boek zit te lezen en een aantal mieren op het terras zie lopen, ogenschijnlijk zonder doel.

Het boek vertelt het verhaal van een vrouw die na een bijna-dood-ervaring genezen is van terminale kanker. Ze ziet het als haar hogere levensdoel om mensen te vertellen over haar inzichten en ervaringen over ziekte, negatieve gedachten, gezondheid, liefde en genezing. Een gevaarlijk onderwerp, zo begreep ik ook afgelopen week weer uit een artikel en daaropvolgende column in de Volkskrant, over een homeopatisch arts die een lintje heeft gekregen. Want de dingen die niet wetenschappelijk bewezen kunnen worden worden vaak weggezet als kwakzalverij, onzin, luchtfietserij en andere onzin. Dat vind ik een beperkte kijk op onze wonderbaarlijke wereld.

Mensen om mij heen weten dat ik dol ben op de ongrijpbare zaken van het leven. Ik lees en ervaar die dingen regelmatig met de nodige scepsis en schroom. Maar nu ik die mieren zie, realiseer ik mij, dat zo’n boek en mijn ‘zweverige’ levensvisie, ook gewoon een doel, een reden hebben. En besluit ik mij uit te spreken over de eerdergenoemde blik op de wereld.

Want stel nu dat we volgens de 80/20-regel zouden leven. Allemaal. Dan varen we voor 80% op de wetenschap en de ervaringen die aantoonbaar leiden tot een gezond en gelukkig leven. En die overblijvende 20%, die gebruiken we dan om te geloven in wonderen en te ervaren wat we niet kunnen zien. Wie weet leidt het er zelfs toe dat we voor 80% in wonderen gaan geloven!

What a wonderful world that would be!

Louis Armstrong

4 gedachtes over “Wonderlijke wereld

 1. Cees Janssens zegt:

  Hallo Anita

  Wat een mooie en leerzame blog weer

  Geloven in iets dat je niet ziet is net als ademen

  Als je ademt haal je zuurstof in en blaast het uit steeds maar weer
  Zonder dat je de zuurstof ziet, je gelooft er in en het houd je in leven

  Zonder dit geloof in iets dat we niet kunnen zien (wat het ook is) zouden we niet kunnen leven

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s