Tao van Bert en Ernie

Mijn twee puberzonen kijken wat meewarig als ik de CD uit de kast tevoorschijn tover. ‘De leukste lollige liedjes’. Een dubbel CD van Bert en Ernie, ooit gekregen voor een verjaardag van een van de twee. Wat is ie grijs gedraaid, in de auto op weg naar Normandië en Spanje. Het lijkt een eeuwigheid geleden.

In mijn tas zit een boekje, waarin ik vanalles en nog wat schrijf. Zo ook de aantekening van vorig jaar. ‘Meenemen op vakantie: Bert en Ernie’. Terug naar goede herinneringen, in het nu jolig meezingen met zijn allen. ‘Maak er wat van’, ‘De regenboog’ (en de boterham met pindakaas die er niet meer is), ‘Geen ruzie in de auto’ en ‘De wereld rond’. Zomaar wat titels. Maar o, wat zijn ze zen.

En dat is precies wat we nu nodig hebben. De onrust en chaos van de afgelopen weken achter ons laten. Het ‘moeten’ van ons afschudden. Van niets of negatiefs iets maken. De regenboog en de boterham zien. Niet bekvechten. Op vakantie gaan. Dat is wat we doen, ondertussen luisterend naar die leuke lollige, maar vooral ook eenvoudige en wijze teksten. En meetrommelen en -zingen!

Ondertussen zijn we bij vlagen ook stil. Heel stil. Dan denk ik aan de ramp die zich gisteren aan de andere kant van de wereld voltrok. Een ramp die mijn voorstellingsvermogen te boven gaat. Een vliegtuig vol met mensen die net zo reikhalzend naar hun vakantiebestemming uitkeken als ik nu. Vaders, moeders, broers, zusjes, zonen, dochters. Zij bereikten eerder dan gehoopt en verwacht hun eindbestemming.

Ik durf niet te denken aan wat zij hebben meegemaakt, wat ze voelden in de laatste minuten, seconden van hun leven. Ik hoop met heel mijn hart dat ze, naast de onmetelijke angst om daar en dan te sterven, ook een vorm van rust en liefde voelden. Die waarvan ik hoop dat de onontkoombaarheid van de dood ze met zich meebrengt. Ik dwing mijzelf met die gedachte terug te keren naar Bert en Ernie. En naar de Tao van Bert en Ernie.

3 gedachtes over “Tao van Bert en Ernie

 1. Cees Janssens zegt:

  Hallo Anita
  Ik wens jullie een fijne en veilige vakantie (met Bert en Ernie)

  Je blog is ontroerend mooi raakt diep in het hart

  Alleen een moment van stilte is hier op zijn plaats

  Zoals je opmerkt onze wereld draait gewoon door,met en zonder verdriet

  Groeten

  Cees

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s