Zondagmorgen cadeau

Kwart voor acht, Dijon Sud. Ik stap in de auto voor het laatste deel van onze zomervakantiereis. Elk stuk van de tocht heeft zijn eigen charme en op een deel van dit traject, Dijon-Nancy, verheug ik me altijd zeer. De stilte op de weg, de serene zondagsrust die de omgeving uitstraalt, de groene weiden met bruine runderen en zwart-witte koeien. En de uitspraak ‘Herten tellen’ waarmaken.

Muziekje aan, maakt niet uit wat, als er maar snaarinstrumenten in mee doen. Grote en Kleine Zoon stil achterin. Manlief achter het stuur en ik tuur. Ik speur de gemaaide korenvelden en sappige maisvelden links en rechts van ons af, evenals de bosranden en de enkele al omgeploegde akkers.

Meestal is het zonnig als we hier rijden, vandaag is het mysterieus bewolkt en af en toe zelfs mistig. Toch komen we ook af en toe hoger dan de laaghangende wolken of piept de zon ertussendoor. Ongeveer twee uur rijden we door de vlaktes. En de opbrengst vandaag: drie, een, twee, een, een. Acht herten. Een paar vaag ver weg, maar als bonus ook gedetailleerd dichtbij. Ik zie ze stuk voor stuk als een zondagmorgen cadeau.

We zijn nu de laatste tolpoort door en rijden de drukke wereld weer in. Meer verkeer, smallere wegen, industriële panden en flatgebouwen. Slordige ‘aires’, gasleidingen en energiecentrales. Nancy, Metz, Luxemburg.

Zondagmiddaglunch wordt een frietje mét in Bastogne, een aanbeveling als passende afsluiting van de reis over Route du Soleil. We sluiten af met de laatste kilometers vreten in de Ardennen. Waar ik tegelijkertijd mijn vakantie laat bezinken, evenals wat de vliegramp met mij in het buitenland deed en de rijkdom in de woorden van Etty Hillesum, die ik deze vakantie las …

2 gedachtes over “Zondagmorgen cadeau

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s