Kies met bombarie

Als een klein ziek vogeltje ligt ie op de bank, vijf minuten nadat hij uit bed gekomen is. Hij ziet er niet best uit. Haren door elkaar, wit gezichtje. Ogen half dicht en een rechterwang, zo dik als de wangzak van een hamster met vijf verse hazelnoten erin. Ik bel de huisartsenpost. ‘Kom maar langs om twintig voor tien.’

We zijn nummer vier als we arriveren. Er komt nog een spoedgeval tussendoor en een half uur later dan afgesproken stappen we de spreekkamer binnen. De huisarts knikt begrijpend, maar weet te weinig van tanden en kiezen om een behandeling te kunnen aanbieden. We gaan weer naar huis, om alsnog de dienstdoende tandarts te bellen.

Het wordt de derde keer in drie dagen dat ie in de tandartsstoel moet gaan liggen. Donderdag om een afgebroken melkkies te verwijderen, vrijdag om de zwelling te bekijken die maar niet wil slinken en vandaag om toch echt iets aan een opkomende ontsteking te doen, want koorts is een slecht voorteken.

Hij knijpt hard in mijn hand en ik kijk de andere kant op, want ik voel mijn knieën weeïg knikken. Verdovingsspuit erin en daarna het mes. Het tandvlees bij de nieuwe kies moet open om ervoor te zorgen dat de druk in zijn kaak vermindert. Hij spoelt even later zijn mond met vers water en laat zich snel weer achterover zakken als hij zich misselijk voelt worden.

Op weg naar huis in de gang, slaat ie zijn armen om me heen. Hij wil maar twee dingen; nu zijn tranen even laten lopen en dan naar huis, het bed in. Daar aanbeland slaapt hij een gat in de middag. Vult zijn maag om een uur of vier met een korstloze witte boterham met Nutella. Verfrist een beetje onder de douche en slikt een paar pillen. Eén tegen de pijn en de ander tegen de ontsteking.

Groot worden gebeurt al vallend en weer opstaand. Tanden en kiezen gaan jarenlang naar de tandenfee en later gewoon in een doosje. Maar dit waren een paar nachten en dagen, die we graag achter ons laten. It’s all in the game bij het opgroeien dat het wel eens anders gaat dan in het boekje. Maar we hopen van harte dat de laatste melkkies van Kleine Zoon geruislozer vertrekt dan deze voorlaatste!

7 gedachtes over “Kies met bombarie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s