Spinnen downloaden

Ik hoor de kerkklokken luiden als ik de tuin in loop om het tafelkleed uit te kloppen. En terwijl ik het kleed opvouw, denk ik aan wat ik bij Vroege Vogels hoorde: ‘Deze moestuin is te netjes voor spinnen.’ Het item ging over spinnen, en dat ze gaatjes nodig hebben om in te kruipen, en hoekjes om hun webben aan op te hangen. Die zijn in mijn tuin grenzenloos voorhanden.

Ik neem een kijkje hoe ze erbij hangen vandaag. Het is een beetje een grijze dag, maar het is niet koud. Wel jammer, dat er geen zonnestralen zijn, die de webben doen glinsteren. Of dauwdruppels, die er ware kunstwerkjes van maken. Over de coniferenhaag zie ik er tientallen. Van die fijngeweven, bijna witvilten spinnenhuisjes. En tussen de zonnehoedjes en de herfstanenomen hangen heel grote. Ze zien eruit als grote Spaanse waaiers.

In de een zit een heel klein spinnetje, in andere zitten van die hele dikke. En dat is ook meteen het enige onderscheid dat ik kan maken. Van spinnen heb ik echt nul komma nul verstand. Toch ben ik al een heel eind gekomen. Van angstig in mijn bed liggen en er niet uit durven komen omdat er de avond tevoren een klein spinnetje over de vloer liep tot nu: ze geïntrigeerd bestuderen en als het nodig is, zelfs de dikste met een glaasje en een papiertje vangen en rustig buiten zetten.

Toch kan het geen kwaad om vandaag eens die spinnenkaart te gaan downloaden waar ze het op de radio over hadden. Zodat ik een volgende keer de gewone huisspin kan onderscheiden van de tuinrenspin en de koffieboonspin van de getijgerde lijmspuiter. Al zal ik voor die laatste toch echt ’s nachts mijn bed uit moeten.

3 gedachtes over “Spinnen downloaden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s