De komst van de herfst

Het is stil, nog schemerend en mistig. Geen hond, nou ja, figuurlijk dan, op straat. Alleen zij en ik. Genieten vind ik dat. Ik loop langs de rand van het dorp. Ik hoor bruine blaadjes vallen en probeer naaktslakken en rotte platgetrapte peren te ontwijken. Ik denk terug aan het herfstmaal dat ik vorig jaar maakte en besluit ook dit weekend op zo’n manier de komst van de herfst te vieren.

Het begin van de herfst is aanstaande dinsdag. De dag waarop de Kelten Mabon vierden. Als de dag en de nacht precies even lang zijn. Als de zon precies in het oosten op komt en precies in het westen ondergaat. Als de tijd aanbreekt waarin ik mag ontspannen, uitrusten. Mijn persoonlijke oogst van het afgelopen jaar mag verzamelen en dankbaar dichtbij mijn hart mag houden in de komende maanden van afnemende energie.

De tijd ook om zaken af te ronden en te verbinden die voor de winter met elkaar verbonden moeten zijn. Om mijn tempo te veranderen voordat de winter komt. Om zaadjes, letterlijke en figuurlijke, voor het komende voorjaar te verzamelen. Terug- en vooruit te kijken naar verleden en toekomst. Mijn gaven te vieren en op te ruimen wat ik niet meer nodig heb.

Om mijn bruin wordende tuin nog wat kleur te geven zal ik chrysanten kopen, en pompoenen. Ik zal de tuin harken, lelijk geworden bloemen wegknippen en de mooi drogende versies laten staan. Ik zal vruchten van het bos verzamelen en een mooie compositie maken van de kastanjes, de beukennootjes en de eikels die ik vind.

En ik ga Mabon schuimpjes maken. Jij ook? Heel eenvoudig en vooral heel lekker!

Eiwit van 5 eieren
Ongeveer 75 gram witte basterd suiker
Doosje hazelnoten (95 gram)

Verwarm de oven voor op 150 graden en rooster de hazelnoten in een koekenpan. Maal ze daarna fijn in een hakmachine. Doe de eiwitten in een vetvrije koude kom en klop ze tot stijve pieken. Voeg de suiker toe en klop verder met een mixer totdat een gladde mix ontstaat. Hierna schep je met een lepel voorzichtig de hazelnotenmeel door het eiwit en suiker mix. Maak dan propjes van de hazelnotenmix op een met bakpapier bedekte bakplaat en doe ze in de oven, draai gelijk de oven lager tot 140 graden. Bak de schuimpjes ongeveer een half uurtje of totdat ze goudbruin zijn.

P.S. Tijdens het schrijven van dit blog luisterde ik naar Kate Bush. Echte herfstmuziek vind ik :-)!

3 gedachtes over “De komst van de herfst

  1. Pingback: Diadox

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s