Kleine Beer, Grote Beer en het grote geheel

Het is zes uur als de wekker gaat. Manlief is met zijn neus in de boter gevallen en mag, waar hij voorheen in deze week van het jaar de Drie Dwaze Dagen van de Bijenkorf had, nu zijn kennis en ervaring inbrengen voor de heropening van een vestiging van het kringloopbedrijf waar hij nu werkt. En ook ik ben dus vroeg wakker op mijn vrije dag.

Ik soezel nog even na en hijs me dan uit bed. Spierpijn van de oefeningen van de chiropractor en ‘normale 40plus slijtage’ laten zich nu eenmaal het liefst even voelen aan het begin van de dag, zodat ik geen pretenties krijg. Ik mag me dan wel jong voelen, de tijd tikt door ;-). Niet veel later loop ik buiten en zie ik een prachtig sterrenhemel.

Het is heel helder. In het oosten kondigt de zon haar komst al aan en daardoor schijnen de sterren in de westelijke nachthemel extra stralend. Ik zie de sterren die samen de grote (of toch de kleine 😉?) beer vormen en dat ontroert me. Het herinnert me aan het voorstelrondje van gisteren waarbij we moesten vertellen wat ons favoriete kinderboek was. Een van de aanwezigen noemde Kleine Beer, Grote Beer. Een ontroerende boekenserie die ik ontelbaar vaak heb voorgelezen aan Kleine en Grote Zoon.

Het maakt me ook nederig, het zien van al die sterren. Door de komst van onze hond ben ik nu echt elke ochtend en elke avond buiten. Ik zie de dagen korter worden en de nachten langer. Ik geniet evenveel van zonlicht, als van schemer en duisternis. Omdat er altijd iets te zien is. En omdat ik een wens in vervulling zie gaan: de wens om meer bewust te ervaren hoe de zon, de maan en de sterren om ons heen draaien in een ogenschijnlijke eindeloze en chaotische ‘twirl’. Het maakt me duidelijk dat, hoe onbegrijpelijk dingen voor mij soms kunnen zijn, ze altijd een bedoeling hebben in het grotere geheel.

4 gedachtes over “Kleine Beer, Grote Beer en het grote geheel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s