Roodborstjes en vlinders

Tuurlijk, ik kan ze gewoon toeschrijven aan de warme en zonnige oktoberdagen waarvan ik geniet. Dat doe ik ook. Deels. Toch blijft het aan me knagen. Het idee dat de roodborstjes en de vlinders die ik deze week keer op keer tegenkom, in mijn eigen tuin, op straat, bij het hondenveldje, er met een reden zijn. Mij iets willen duidelijk maken. Ik prefereer die laatste gedachte.

De symboliek van een roodborstje is een mooie. Zoals een duif staat voor vrede, staat een roodborstje voor hoop. ‘En vlinders symboliseren transformatie. Zij beginnen hun leven als rupsen en lijken daarna dood te gaan in hun cocons, om vervolgens weer tevoorschijn te komen als vlinder. De rups leert ons geduld, dat alles tot bloei komt als de tijd er rijp voor is en niet eerder. Van vlinders en vogels wordt gezegd dat het beiden boodschappers van boven zijn.’

Dat vind ik een mooi idee. Dat ze boodschappers ‘van boven’ zijn. Ik denk dat boven niet eens boven, maar gewoon om mij heen is, maar dat terzijde. Gecombineerd met waar ze voor staan: de vlinder voor transformatie en het roodborstje voor hoop, kom ik tot een mooie optelsom. Emotioneel gezien heb ik een paar stevige weken, of inmiddels zelfs maanden, achter de rug en inmiddels begint de mist een beetje op te trekken. En zij, de vlinders en de roodborstjes, maken me duidelijk dat ik op de goede weg ben. Dat er hoop is, en voor alles een tijd.

Het past bij mijn besef dat alles, écht àlles, liefde is (geweest). Dat laat ik graag zo cryptisch als het voor jou leest. En ik beschrijf graag een uitspraak die iemand mij afgelopen week meegaf en die minstens zo goed past bij waar ik momenteel sta, of liever, loop:

Ik loop in een straat en en val in een kuil

Ik loop in een straat, zie een kuil en val er in

Ik loop in een straat, zie een kuil, loop er langs maar de wind blaast me er toch in

Ik loop in een andere straat …

… en zie roodborstjes en vlinders.

2 gedachtes over “Roodborstjes en vlinders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s