Elk moment een nieuwe kans

Elk moment is een nieuwe kans. Haal diep adem en begin opnieuw.

Vrij naar Louise Hay

‘Ik heb het eerste, derde, vierde en vijfde uur vrij vandaag, mam. En dan toch nog het zesde en zevende uur les. Echt stom!’ Grote Zoon moppert tegen mij, net zoals hij een halfuur eerder al tegen manlief heeft gedaan. Suggesties als ‘neem wat huiswerk mee’ lijken tegen dovemansoren gezegd. En ik weet hoe het werkt, ik ben ook jong geweest.

Gisteravond surfte ik naar webpagina’s over luisteren. Ik las over geweldloos communiceren, over waarderend onderzoeken en over de Gordon-methode. Ik heb er geen les in gehad, maar die laatste paste ik al toe toen Kleine Zoon nog klein was en wij als water en vuur het ochtendritueel doorliepen.

Kleine Zoon deed en doet alles op zíjn tijd en zíjn manier. Vroeger had ik nog de illusie van de maakbaarheid. Als ik maar streng genoeg was, zou hij wel eten wat ik wilde, aantrekken wat ik had klaargelegd en bovenal opschieten. Niets van dat alles. Heftige botsingen waren het resultaat, met een verdrietige Grote Zoon ernaast. Tot ik ontdekte dat het beter werkte om de samenwerking te zoeken met Kleine Zoon en vooral te luisteren naar het waarom van wat hij wilde. Dat luisteren bleek vaak al genoeg om te komen waar we samen wilden zijn.

Terug naar Grote Zoon. Als puber wil je overal tegenaan schoppen. Dat snap ik, uit eigen ervaring. Maar vanmorgen wilde Grote Zoon ook vooral dat ik naar hem luisterde. Dus dat was wat ik deed. En toen zijn boosheid was weggezakt, liep hij naar boven en stopte wat extra maak- en leerwerk in zijn rugzak. Weer beneden gaf ik hem mijn levensles van de afgelopen jaren mee; dat je geen keuze hebt in wat je overkomt. Maar dat je wel kunt kiezen hoe je ermee omgaat. En dat is wat ie deed en mij een trotse moeder maakte!

3 gedachtes over “Elk moment een nieuwe kans

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s