Even naar boven

Okee, mijn wandelschoenen staan wat vreemd onder de rok die ik ter gelegenheid van Kerst aanheb. Maar ze lopen veel comfortabeler dan die suède laarsjes met hak en fröbels en bovendien liggen de meeste mensen nog op een oor als ik met Knoet naar buiten sluip. Niemand die het zal zien dus.

Het is vochtig buiten, grijs. En stil. Heel stil. We lopen de straat uit, slaan linksaf. De twee grote herdershonden van de boer slaan flink aan, maar we trekken ons er niets van aan. Ik kom een andere wakkere wandelaar tegen. Een bekende, die me vriendelijk groet en onderwijl het langslopen onze ‘vroege wandel’-overeenkomst benoemt.

Het bos is kaal. De grijsgroene basten ogen somber, toch voelt het niet zo. Ik ben blij met mijn schoenen. Ze stappen stevig door de bladeren, die zich met het regenwater van de afgelopen dagen en de ondergrond hebben laten mengen tot soppige modder. Ik fluister naar Knoet even te blijven staan. Ik sluit mijn ogen en geniet van de stilte die ik voel.

Ik hoor tjilpjes, gezang en geratel; het bos is wakkerder dan ik had verwacht deze vroege Kerstmorgen. Het geratel brengt me terug naar gisteren, toen een winterkoninkje voor mijn keukenraam zichzelf en zijn parmantige staartje verraadde. Het was de lokroep geweest voor de wandeling vandaag. Ik haalde meteen om die reden een bloeiende amaryllus uit de vaas en bond hem samen met een eucalyptustakje.

Dat kleine boeketje draag ik nu met me mee. Ik ben op weg naar de plek waar ik al sinds mijn jeugd kom. Omdat het er heel mooi, en sinds een paar jaar vooral ook heel bijzonder is. Het is de plek waar ik mijn moeder ervaar sinds ze niet meer hier is. Ik leg de bloemen neer.

Kerst is het feest van licht, van liefde. Van dierbaren om je heen. Is het niet letterlijk, dan wel figuurlijk. Voor mij werkt het, even wandelen naar ‘boven’, stilstaan bij wat was en is, mijn bloemen neerleggen en vervolgens dankbaar en goedgemutst mijn Tweede Kerstdag ingaan.

Een gedachte over “Even naar boven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s