Maan van de Langste Nacht

Het was geen toeval dat ik vanmorgen om half zeven wakker werd. Besloot om Knoet vast uit te laten en daarna nog even terug te kruipen. De bijna volle maan glansde mij tegemoet. En omdat toeval niet bestaat: Halverwege onze wandeling verstopte zij zich achter een laaghangend wolkendek. Maar niet voordat zij haar afscheid had aangekondigd met een zilveren rand langs de geschubde wolken.

Aankomende nacht is het volle maan. De Maan van de Langste Nacht. Als ik op zoek ga naar haar betekenis, valt het me op hoe geduldig de natuur eigenlijk is. Mensen zeggen vaak dat de tijd vliegt, maar mijns inziens is het tegendeel waar. De tijd kruipt, treuzelt, slentert en doet er alles aan om ons onze lessen te laten leren. Vaak zien wij het niet, hollen we maar door en roepen ondertussen dat er nergens tijd voor is.

De afgelopen maanden schreef en leerde ik over de maan. Er was niet slechts één volle maan om mij te laten oogsten, stil te staan en te besluiten wat ik mee wil nemen het nieuwe jaar in, er waren er wel drie.

Vannacht dus de Maan van de Langste Nacht. De maan om stil te staan bij nieuwe ideeën, doelen en mogelijkheden. Om onbelangrijke zaken en oude gewoonten die mij niet langer dienen los te laten. Om ziel en zelfbewustzijn de kans te geven samen te werken en nieuwe deuren te openen. Om rustig en weloverwogen keuzes te maken. Niet vanuit een ander, maar vanuit mijzelf.

Mijn eerste, rustige en weloverwogen :-), keus van deze maanperiode is een culinaire; we eten kabeljauw en drinken een bijpassende, bijzondere wijn: vollemaanswijn. Een wijn waarvan de druiven geplukt en geperst zijn tijdens een vollemaansnacht. Zo’n keus moet haast wel leiden tot een jaar vol nieuwe ideeën, doelen en mogelijkheden, zelfs als ik ze nog niet zelf al had bedacht!

Een gedachte over “Maan van de Langste Nacht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s