Natuurlijk lunchwandelen

‘Wie wil? Wie wil? Wie wil?’
‘Ik wil, ik wil, ik wil!’
‘Miepie, Miepie, Miepie!’

Zó komen koolmezen in de late winter en het vroege voorjaar tot paartjes. Nooit geweten dat ik de vogelgeluiden, die ik eigenlijk altijd heel bewust hoor maar nooit begrijp, op deze manier zou kunnen interpreteren. Gelukkig heb ik een collega wiens werk en passie het is te zorgen voor de natuur op de terreinen van mijn werkgever.

Een van mijn andere collega’s heeft als werk en passie om ongeveer elke vier weken het digitale magazine Purper uit te brengen. En tegenwoordig heeft ze de smaak te pakken van filmpjes in Bromet-stijl. We love it! Vandaag was een dag waarop deze twee collega’s samenkwamen voor een nieuw filmpje Lunchwandelen.

Wie dat wilde, was van harte uitgenodigd om mee te wandelen. En net als een stuk of vier andere natuurliefhebbende collega’s hing ik aan de lippen van onze gids van vandaag. Ik heb vast niet alles onthouden van wat ie heeft verteld, maar wel onderstaande wellicht wat wonderlijke, hak-op-de-tak compilatie.

Wist jij dat: Mollen molshopen graven, maar ook heidezaadjes bovengronds duwen? Mispel- en notenbomen van oudsher vaste bewoners van ziekenhuisterreinen zijn? Beuken hun blaadjes niet laten vallen om hun bast te beschermen tegen de zon? Als je je gazonnetje niet meer verzorgt, het gras soort van vervilt tot een zijdezachte mosondergrond?

En dat: Rodondendronknoppen al in de winter de kleuren van de bloemen in zich dragen? Reeën zich verstoppen onder struiken? Je van de bast van lindetwijgjes veters kunt maken?De Romeinen zwaarden en dolken maakten van cornoeljehout? Witte schaakstukken en damstenen gemaakt zijn van winter-Hulsthout? Vuurwantsen een voorspel van drie dagen hebben in de zogeheten touwtrekhouding? Ik een date met een linde heb, en wel op 24 juni om vier uur? Citroenvlinders bijna onzichtbaar overwinteren in de klimop? Wilde bijen wonen in paardenkastanjes, zodat ze niet ver hoeven te vliegen voor lekkers dat hen makkelijk laat ‘winterpoepen’?

Ik kan nog eindeloos doorgaan met wat ik heb geleerd en gezien vandaag. Gewoon op het terrein waar ik dagelijks werk! Over walnoten gelijkend onze hersenen, haringen in beukenhouten tonnetjes, plakspechten en boomklevers, uit de boom vallende en nootjes verstoppende eekhoorntjes, winterhaar en notenboomrovende nazi’s. Maar dat zal ik je besparen ;-).

Deze kan ik je echter niet onthouden: Weet dat je nooit, ik herhaal nóóit, Gingko-vruchtjes in je auto moet achterlaten. Of weet je, doe het maar wel. Want het overtuigt je veel meer als je het zelf ervaart dan wanneer ik het hier schrijf wat er dan gebeurt!

Een gedachte over “Natuurlijk lunchwandelen

  1. Saar zegt:

    Wat is er veel te leren over dingen die zich zo voor onze neus afspelen. Wonderbaarlijk, het schepsel dat wij moeder Natuur noemen. Leuk initiatief ook, zo’n lunchwandeling 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s