Leven in de lente

Deze dag voor Hemelvaart is te mooi om te werken. Geluk dat ik heb: ’t is m’n vrije dag. Maar omdat ik dácht dat ik vandaag een halve dag zou werken, zodat ik die vrijdagmiddag vervolgens zou kunnen compenseren, heb ik toch al weer bijna twee uur het nieuwe mailprogramma van mijn werkgever leren kennen. Resoluut zet ik de computer uit. Het is wandeltijd!

Ik heb mijn joggingvest aan, terwijl ik alleen maar mensen met blote armen op straat zie. Ik weet dat het een kwestie van tijd is. Achter de computer zitten maakt mij altijd wat kouwelijk. De zon zal mij snel verwarmen. Bij het hondenpaadje zie ik gespetter. Als ik over het fluitenkruid heen kan kijken, zie ik een aalscholver met een veel te grote vis voor zijn bek. Het spet en het spat, glinsters vliegen in het rond. Niet veel later moet de aalscholver opgeven en zijn meerdere erkennen in de zwarte vis, die diep in de eendenvijver terugduikt.

Op de weg terug loop ik langs de vijver waar al twee weken een waterhoentje zit te broeden. Ik ben nieuwsgierig naar de stand van zaken en loop over het plantsoengras naar het nest. Ik zie Vader Hoen druk grazen in het water. Ik kijk naar Moeder. Ze zit nog net zo parmantig als de afgelopen dagen, maar ik herken snel haar nieuwe kroost. Gisteren zag ik op Twitter een foto van een jonge waterhoen, met een gekke gele pruik, een rood snaveltje en een zwart lijfje.

Moeder Hoen zit nog steeds onverstoorbaar op het nest, dat gemaakt is van rietbladeren, aan de rand van de vijver. Ver weg genoeg om niet gestoord en dichtbij genoeg om bewonderd te kunnen worden. En wat is ze trots! Zes kuikens tel ik. Vier achter haar op het nest, twee brutaal in het water. Vader komt af en toe dichterbij en kwijt zich verder serieus van zijn taak als kostwinner.

Dit is wat het is. Leven in de lente. Bestaat er iets mooiers?

2 gedachtes over “Leven in de lente

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s