Met het konijn in de zon

Op weg naar mijn werk zie ik m weer. De roofvogel die sinds het overlijden van mijn lieve collega J symbool staat voor hem. De vogel doet me om verschillende redenen aan hem denken. In de eerste plaats omdat ik in de stevige snavel zijn markante neus herken. En omdat de vogel vaak stil observeert, zoals ook hij dat kon doen. Laat staan de vergelijking van dingen feilloos kunnen fileren en tot op het bot kunnen uitpluizen. Maar bovenal omdat hij, die nog geen hortensia van een roos kon onderscheiden, zo vaak enthousiast op het werk aankwam, omdat ie dan op weg ernaartoe die roofvogel weer had zien zitten op zijn vaste stekje.

Vogels doen het so wie so vandaag voor mij. Eerst een merel, die prachtig met mij meevliegt terwijl ik een lekker vaartje heb op mijn fiets. dan een vlucht duiven, die langs en over mijn hoofd ruisen als zijde. Later op de route dus een grote buizerd. En tussen de middag het roodborstje, dat mij kwetterend begroet terwijl ik de begraafplaats op loop.

Roodborstjes staan symbool voor overledenen, zeggen ze. Mooi dus, dat ik er vandaag op die plek eentje hoor en zie. Ik had met een paar collega’s onduidelijk afgesproken dat we tijdens de lunchpauze naar ‘zijn’ herinneringsplekje zouden gaan. Het moest niet zo zijn. Uiteindelijk ben ik er alleen. Niet erg. Het geeft me de gelegenheid mijn gedachten en gevoelens de vrije loop te laten, en mijn voeten te laten gaan waar ze gaan. Het roodborstje vliegt van een grafsteen naar de Keerkring, de bijzondere herdenkingsmuur waar J zo mee verbonden is.

Ik loop mijmerend een eindje verder, langs de oude en nieuwere graven. En glimlach als ik op een steen lees: Met het konijn in de zon. Zo is het. Als je dan toch ergens te ruste wordt gelegd, dan liefst op zo’n plekje. Waar de zon schijnt, en de konijnen en roodborstjes je bezoeken. En J? Die zou ook glimlachen om die grafsteentekst. Omdat de tekst vast een uitspraak was van een bijzondere cliënt die daar nu begraven ligt. En omdat ie weliswaar geen hortensia van een roos kon onderscheiden, maar wel roofvogels van konijnen!

4 gedachtes over “Met het konijn in de zon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s