Tussenfeestse dagen en heilige nachten

Er zijn doordeweekse dagen en tussenfeestse dagen. Vandaag is een bijzondere dag, want beide šŸ˜‰. Eigenlijk is elke dag een bijzondere dag. En in december zijn ze wat mij betreft dat liefst donker, grijs en grauw. Maar vandaag schijnt de zon uitbundig en ze nodigt me uit om naar buiten te gaan. Wat weer strijdig voelt met in de zonnestralen dansende stofjes in de woonkamer. Maar ik ga toch!

Ik ben echt dol op deze dagen tussen Sinterklaas en Kerst, vanwege de dualiteit die erin zit. Het zijn nog gewone werk- en schooldagen, terwijl iedereen zich tegelijkertijd opmaakt voor knusse versieringen, lekkere en uitbundige feestmaaltijden, uitslapen, The Polar Express, de Top 2000 en knallend vuurwerk.

De feestdagen zelf vallen vaak wat tegen. In plaats van dat het sneeuwt, druilt het. Staat die scheve Kerstboom thuis toch minder mooi dan dat ik het schattig vond ook dĆ­e boom een kans te geven en bekvechten we over welke film op de televisie met het mooie geluid bekeken kan worden. Om het nog maar niet te hebben over die koude, kale januaridagen die daarop volgen.

Dit jaar zal het iets anders gaan. In het kader van mijn pad lees ik me tot over mijn oren in in Keltische en andere magische rituelen die horen bij deze tijd van het jaar. Bijzonder om te weten te komen dat Jezus niet met Kerst geboren is, maar in maart. Dat de Kerstboom eigenlijk een levensboom is en ik het Kerstfeest ook het feest van de terugkeer van het licht zou mogen noemen. En dat Rudolph ruim voor onze jaartelling een vrouwelijk rendier was dat, als Godin van het Hoge Noorden, symbool stond voor de langste nacht.

In het kader van datzelfde pad krijg ik vanaf Kerst, onee, Yule, gedurende de periode van de ‘twaalf heilige nachten’ (zou het toeval zijn dat de Duitsers Kerst Weihnachten noemen, of zou dat ook weer iets met die heidense gebruiken te maken hebben šŸ˜‰?) een geschenk. Geen materialistische, maar andere. Ik verheug me er ontzettend op en neem me voor daar dan elke dag iets over te schrijven. Zodat ik niet de enige ben die die geschenken ontvangt, maar ze op mijn manier ook doorgeef aan jou.

4 gedachtes over “Tussenfeestse dagen en heilige nachten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s