Spider’s meaning of life

Sinds ik terug ben van vakantie doe ik één ding bijna dagelijks hetzelfde. Als ik de tuin inloop en over het pad naar het achterste terras wil gaan, hangt er op ooghoogte een spinnenweb. Elke keer weer maak ik dat web voorzichtig aan één kant los en hang het terug in de coniferen rechts of de beukenhaag links, zodat ik verder kan lopen.

Zo gaat dat met patronen. De spin herhaalt keer op keer zijn werkwijze, die blijkbaar veel, of dan toch in ieder geval genoeg, eten oplevert. En steeds weer probeer ik hem zachtjes over te halen zijn web ergens anders te spinnen. De macht van zijn gewoonte is in dit geval sterker, of de winst schijnbaar groter, dan te leren en te verhuizen.

Ik heb de afgelopen jaren veel geleerd over mijn eigen patronen. En nog. Dagelijks. Ik sta zoveel bewuster in mijn leven. Het is niet altijd makkelijk, maar zeker wel boeiend. En ook nu worstel ik weer flink met een aantal van die gewoonten en aangeleerde gedachten. 

Zo stond er stond vorige week een artikel in de Volkskrant dat mijn sudderende besluit het kookpunt bijna deed bereiken: het al dan niet stoppen met social media. Ze hebben me zoveel gebracht de afgelopen jaren, maar de laatste paar maanden merk ik dat ze me in de weg zitten. Omdat het patroon van ‘even snel kijken’ me in de weg zit om de dingen te doen die goed, of beter, voelen voor mij.

Een patroon dat voor mij vergelijkbaar is met bijvoorbeeld chips eten, of een wijntje drinken. Ik weet dat net niet goed voor me is, en tóch doe ik het. Of doorgaan terwijl ik pijn en moeheid voel. Gewoon niet luisteren naar de signalen van mijn lichaam. Vandaag is een dag dat ik wél luister. Omdat ik gisteravond, tijdens de na-het-avondeten-wandeling met Knoet precies dat deed wat ik vanmorgen op de social media teruglas (dat dan weer wel):

Sure, your work matters, and meeting deadlines and getting bills paid and all. Finding purpose, feeling like you are useful with your time. But please remember this week that ‘you’ (beyond all that) matter as well, like your health of mind, body and heart. Your peace matters. Your smile. Gazing at the moon and talking under the stars. Taking a moment to watch the sunset. All these ‘little’ things that mean the most in the end. So take your moments. Do not let the true meaning of life slide by.

Ik liep tot het einde van het hondenpaadje, vroeg me af waarom dáár nou geen bankje staat. Ging zitten op een soort van waterput en bleef daar net zo lang tot de zon bijna onderging en ik de smalle sikkel van de nieuwe maan zag. En vroeg mijzelf af: Zou die spin dit misschien doen, telkens als ie weer, in zijn web, dwars over mijn tuinpad hangt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s