Juist nu

08.41 uur. Op CNN komt de Newsbreak dat Hillary Clinton haar concurrent heeft gebeld om hem te feliciteren met de winst in de Amerikaanse verkiezingen. Ik zit op mijn stoel genageld. Dit kan niet waar zijn. De man, die zulke nare dingen heeft gezegd over de mensen in zijn eigen land en ver daarbuiten, is gekozen tot nieuwe president van de Verenigde Staten.

Ik was niet van plan om Election Night te volgen. Maar toen ik vannacht om drie uur wakker werd en om half vier even de radio aanzette, begreep ik dat Hillary op achterstand stond en besloot ik toch naar beneden te gaan. CNN gaf met regelmatig nieuwe cijfers door en steeds weer stond Trump net een paar tienden van procenten boven haar. Tegen vijven schoot zij ineens boven hem in het totaal. 

Vanwege een sudderende verkoudheid besloot ik toch nog even te gaan slapen. Anderhalf uur later was wel duidelijk dat Democratische winst onwaarschijnlijk zou zijn. Nu zit ik te kijken naar zijn speech en ook al vind ik het stom van mijzelf: ik heb er buikpijn van en moet huilen. Huilen over wat hier gaande is, en over wat het gaat betekenen voor de hele wereld. En tegelijk denk ik aan die wijze woorden die een van mijn Maanzusters net op Facebook plaatste: More love.

Zijn speech is weinig inhoudelijk. Veel bedankjes aan ‘amazing people‘, de belofte te zullen verbinden, goed voor iedereen te willen zorgen, vrienden te willen zijn met alle landen die dat ook willen. Niet eerder zag ik hem zo. Ik hoop, ik hoop, ik hoop dat dit goed gaat uitwerken. En ondertussen houd ik me vast aan het adagium: more love, not less. Juist nu.

2 gedachtes over “Juist nu

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s