De troost van luisteren

Net als de eerste baklucht uit de pannenkoekenpan komt, realiseer ik me dat ik mijn nette jurk nog aan heb. Op datzelfde moment denk ik: ‘Boeiuh!’ De pannenkoeken zijn een verzoek van Kleine Zoon, net nadat we weer thuis zijn van de afscheidsbijeenkomst van de moeder van een vriendje van hem. Niet ‘zomaar’ een afscheidsbijeenkomst.

Dat is het nooit.

Maar in dit geval waren we drie maanden geleden ook al bij de ceremonie waarin het ventje afscheid moest nemen van zijn vader. De geschiedenis van dat gezin brengt meer dan ooit de realiteit binnen over het belang van het netjes houden van een jurk. Dat is er niet. Niet op een moment als deze. En eigenlijk nooit, op geen enkel moment. Omdat het leven niet over nette jurken gaat. Of over vakanties, ver weg of dichtbij. En ook niet over rommel in de achtertuin, of een onvoldoende op je rapport.

Het leven gaat over liefde.

Vanmorgen vroeg begon ik aan een opdracht voor mijn opleiding: een verhaal van 500 woorden over troost. 500 woorden over troost, terwijl woorden soms onmogelijk kunnen zeggen wat we voelen. De opdracht is om het onmogelijke woorden te geven. Wat kan ik schrijven waarmee iemand die vandaag op de voorste rij zat, zich getroost voelt? Veel liever laat ik de zachtheid van stilte spreken. Dan denk ik terug aan de woorden waarmee mijn opleiding begon:

Er moeten mensen zijn
die zonnen aansteken,
voordat de wereld verregent.
Mensen die zomervliegers oplaten
als het ijzig wintert,
en die confetti strooien
tussen de sneeuwvlokken.

Toon Hermans

 

Ja, die mensen moeten er zijn. Mensen die een arm om je schouder slaan,  als je het niet hardop vraagt maar wel nodig hebt. Mensen die licht brengen als het donker is. Mensen die luisteren naar je verhaal. En nog eens. En nog eens. En nog eens. Alleen maar luisteren. Dat geeft troost.

 

De troost van luisteren
Maakt plaats voor verdriet
Geeft ruimte aan liefde
En brengt lucht in het hart

2 gedachtes over “De troost van luisteren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s