Land van herinnering en verwachting

Bij Orange slaan we rechtsaf. De weg snelt door flauwe bochten en over heuvels vol olijfbomen en druivenranken. De lucht is blauw, de stralende zon belooft op dit vroege uur een meedogenloze hitte. Trots-statige cipressen en grijzige populieren staan als wachters langs de kant, en als we enige tijd later uit de auto stappen klinkt het gekrekel oorverdovend. Dit is vakantie in het zuiden van Europa.

Gisteren las ik, tijdens een eeuwiglijkende reis, een prachtig boek uit over een vrouw, die na een mooi maar zwaar leven uiteindelijk sterft in Egypte.

De vrouw vertelt hoe bij zonsopgang een bloem bloeit in de vijver en de hele tuin vult met haar geur. ’s Nachts verwelkt ze en wordt haar geur zwakker en zwakker, maar ze verdwijnt nooit helemaal. Zelfs maanden later is daar nog een onmiskenbare vleug van de lotus die daar gebloeid heeft. ‘Egypte hield van de lotus, omdat die nooit sterft. Dat geldt ook voor mensen die geliefd zijn.’

En ik denk aan hen die ik ik achterliet. Zij nemen voor altijd de liefde van een mooi en gevoelig mens in zich op, als de geur van lotusbloem, terwijl haar zicht- en tastbare schoonheid deze dagen langzaamzaamaan en voor altijd verdwijnt.

Na heel wat files kom ik aan in het land dat mij sinds lang zo vertrouwd is. En ja, twee jaar na mijn laatste bezoek zijn er dingen veranderd. Maar wat veranderd is en ik los moet laten neem ik voor altijd mee in mijn hart.

Ik kijk uit naar twee weken hier en nu, vertrouwd en nieuw, nostalgie en innovatie, traditie en nieuw begin. Naar sterven en opnieuw geboren worden. Want morgen is het Nieuwe Maan, en niet eerder keek ik met deze ogen naar haar in dit land vol verleden en toekomst, van vol herinnering en verwachting.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s