Lorelei allerlei

Als ik aankom op Lorelei, draag ik m’n werkkleding nog: die dag hoge hakken, klokkende rok en fleurigkeurig blousje. Zou dat de reden zijn dat ik met ‘u’ wordt aangesproken in de rij auto’s die staat te wachten om het festivalterrein te mogen oprijden? Dat had ik niet verwacht. En het is de eerste van vele vooronderstellingen die onderuit gehaald zullen worden afgelopen weekend.

De tent zet ik inmiddels op als een volleerde kampeerder. Ik ben geweldig onder de indruk van het onnavolgbare plan van mijn tentmaatje: haar tent wordt onze inloopkast en mijn tent is onze hotelkamer, restaurant en tarot-tent ineen. Wonderbaarlijk hoeveel sfeer wijzelf, een Thais tafelkleedje, gepatchworkte kussentjes en Afrikaanse lampjes brengen.

Ik begin de vrijdag rond zonsopgang op een bankje aan het water bij Zeewolde. Vóór mij de zon en zeurende meerkoetjes. Achter mij vrouwen met lange losse haren en wapperende rokken, de ochtend wakker drummend. Ik ga dit weekend in met een open hart …

Een wervelwind aan ervaringen, rituelen, fijne maar ook confronterende ervaringen volgt. Met de andere Rode Tent hoedsters start ik zingend, lachend en ontroerd. Dat is de kracht van vrouwen. Met een magisch ritueel en een kruidenmengsel in onze hand op ons hart weven we al zingend een web van grootmoeders om ons heen. Opgeladen en verbonden stappen we de tent uit, de zon in.

En ja, we blijven meisjes! Dus geldt hier: shop until you drop ! Ik ben op slag verliefd op een prachtige roze zijden omslagrok. En in een dolle bui geef ik me op voor de modeshow vroeg op de avond. De openingsceremonie doet me terugdenken aan mijn eerste stappen op dit spirituele pad. Lees in ogen en gezicht de spanning en ontroering van vrouwen die wellicht ook niet eerder op zo’n vrolijke liefdevolle wijze zijn toegezongen:

Vrouw reik me je hand …
Vrouw open je hart …
Op Lorelei, op Lorelei
Daar ben je open en vrij

De stilte bij het ceremoniële deel is oorverdovend. En als het vuur ontstoken is, blazen populieren hun pluizen als sneeuwvlokjes en hoor ik een enkel vogeltje zachtjes tjirpen. Een tussendoordiner van bietenburger en rode koolsalade, want een strak programma volgt: meedoen aan een modeshow in prachtig turquoise mét pauwenveren op mijn hoofd. Dan snel naar ons Maanritueel aan het water. Het raakt me dat ook andere vrouwen graag gebruik maken van het maanwater dat ik afgelopen nieuwe maan en zonsverduistering laadde met ‘rust, vertrouwen en liefde’.

Ik beland in de vroege zaterdagochtend soort van ‘toevallig’ bij het Agniothra vuurritueel: een ritueel waarbij de energie die vrijkomt bij zonsopkomst wordt verspreid over Moeder Aarde. Ik heb de Mermaid-dip, een ontwaakritueel in het water, aan mij voorbij laten gaan. Morgen is immers nog een dag.

De workshop waarin we in spirit contact maken met paarden gooit echter roet in dat voornemen. Want já, natuurlijk ga ik zondagochtend mee met de bonusexcursie: een voor mij hernieuwde kennismaking met paardencoaching. Zowel in de workshop als in de excursie houden de paarden mij prachtige en confronterende spiegels voor. De volgende workshops brengen mij humorvolle tovervloed en zachte kracht.

Ik wissel de workshops af met verkoelende duiken, mijn beurten om de Rode Tent te hoeden, dansen, kletsen, ritueeltheater, wijn drinken, vuurloop kijken en wat al niet meer. Eén ding leer ik snel: Lorelei is een groot vlechtwerk van positieve én negatieve (spiegel)ervaringen, van botsingen en droomvluchten met mijzelf tot niet-willen-missen en blèh-ik-kàn-niet-meer-en-wil-nooit-meer.

Het is bijzonder om al zoveel vrouwenkracht en –wijsheid te ervaren, ervan te mogen genieten, me ermee te kunnen verbinden en het ook weer los te mogen laten. Lorelei is een snelkookpan waarin vanalles kookt en pruttelt, wervelt en schreeuwt, fladdert en raast. Of ik volgend jaar of ooit nog ga, hoef ik nu nog niet te weten. Wat ik wel weet, is dat ik nu officieel Lorelei-maagd áf ben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s