Magie en meervallen

Op zo’n nazomerse zondag als deze móet ik naar buiten. De keus is moeilijk. Blijf ik in de buurt en loop ik de Betuwe in of pak ik de auto om wat verder weg te gaan. Ik besluit dat laatste.

Ik laat me rijden. Niet letterlijk, Knoet heeft nog steeds geen rijbewijs. Maar wel figuurlijk. Elke afslag die ik neem gaat intuïtief. Bijna als vanzelf rijd ik naar de Binnenwaal, de binnenbocht die ze hebben aangelegd in de Waal in de strijd tegen overvloedig water.

Soms voel ik weerzin tegen dit nieuwe stukje Nijmegen. Het ziet er strak uit met enorme betonnen traptreden waar je op kunt zitten. Kleine boompjes op een soort van boulevard. En vier bruggen: de historistisch o zo belangrijke Waalbrug, een elegante nieuwe binnenbochtbrug, de spoor- en fietsbrug, een uiterwaardenbrug en de nieuwe brug die industrieel Nijmegen ontsluit als transitroute. En toch …

Toch kan ik ook enorm genieten in dit gebied. Van het gras dat Nijmeegs eigenwijs hoog staat. Van alle sportievelingen op deze vroege zondagochtend: fietsers, hardlopers, wandelaars, zwemmers, roeiers. Zonaanbidders, hondeneigenaren, vogelaars. Er is plek genoeg voor iedereen.

Knoet wordt gek en blaft me de oren van het hoofd. Ze staat met haar poten in het water. En water betekent: achter een stok of bal aan hollen, liefst het water in. Er zit niets anders op dan stokken en stenen te verzamelen. Ze springt dollend en hossend het water weer uit, blij als een kind.

Halverwege mijn tocht, bij de uiterwaardenbrug, is het doodstil. Ik zie de zon glinsteren op kleine golfjes in het water. En ik zie magische sprankelingen het water uit springen: visjes!

Het doet me terugdenken aan de wachtkamer waar ik eerder deze week zat en een man mij enthousiast vertelde over zijn vishobby; er schijnen meervallen van tweeeneenhalve meter lang in de Waal te zwemmen. Die zie ik zo snel nog niet elegant het water uitspringen, maar een fijn idee is het wel. Dat in dit strakke, betonnen gebied zulke enorme vissen zwemmen … valt me mooi mee van die meervallen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s