Web van herinneringen

Er zijn van die herinneringen die in mijn hoofd groter zijn dan ze in het echt ooit waren. Een daarvan gaat over spinnen.

Ik herinner me dat ik als klein meisje in bed lig. Het licht op de gang mag aanblijven, omdat het me dan beter lukt in slaap te vallen. Waarschijnlijk heeft papa of mama net voor het slapen gaan nog ónder het bed gekeken of daar geen monsters zitten en dat aan mij bevestigd.

Dan, als ik daar alleen lig, zie ik tegen de plint, half in het schijnsel van het ganglampje, een spin. Niet zomaar een spin, maar echt een énorme. Hij heeft een dubbel lijf en wel zestien poten!

Volgens mij is daar mijn spinnenangst geboren. En het hielp natuurlijk niet mee dat als in de herfst zo’n dikkerd door de woonkamer liep, mijn vader hem dan voor mijn moeder moest vangen en ze nogal eens liet lopen 😂.

Toen Grote en Kleine Zoon geboren werden, nam ik me veel dingen voor. Niet alles is succesvol tot uitvoering gekomen. Zo wilde ik geen spinnenangst overbrengen en toch is Grote Zoon doodsbang. Maar … dat komt zeker niet door mij.

Ik heb geleerd spinnen heel rustig te vangen ik een glas met een papiertje erop en ze in de tuin weer uit te zetten. Ik vrees dat de kinderopvangjuffen net zo bang voor spinnen als voor muizen. En wat die laatste betreft heb ik ze echt een keer moeten redden: ze stonden op tafel toen ik mijn kinderen kwam halen, maar niet voordat ik de onschuldige muis in een schoenendoos had gevangen en buiten had gezet.

Vandaag kom ik uit mijn werk en loop de tuin in. Levensgevaarlijk als je bang bent voor spinnen! Want werkelijk overal zie ik webben gewoven en spinnen wachtend op hun prooi. Machtig interessant. Helaas voor een aantal van hen moet ik hun huisje afbreken, want tussen de beukenhaag en coniferenmuur is het wel lekker weven, maar loopt ook mijn paadje.

‘Sorry, spinnetje’, fluister ik zacht, terwijl ik de draden breek. En ondertussen terugdenk aan die monsterlijke spin van vroeger, verstopt in het web van herinneringen en vandaag weer even vrij. Ik schat in dat ze ongeveer even groot zijn. Maar dat kan ik beter inschatten als ik mijn leesbril op zet 😊 …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s