Magie van zon en maan

In ons land is het niet vanzelfsprekend dat de hemel mij kraakhelder begroet als ik voor de vroege ochtendronde met Knoet de deur uit stap. Daarom maakt mijn hart, elke keer als het wel zo is, een sprongetje.

Gelukkig is mijn definitie van kraakhelder een heel ruime: eigenlijk is de hemel voor mij alhelder genoeg als ik de maan kan zien. Zo ook vandaag.

Als ik de voordeur zachtjes opendoe, zie ik herfstige blaadjes liggen op de deurmat. Hoe moeilijk ik het kouder worden ook vind, word ik blij als ik zoiets zie. En nog blijer dus als ik naar links kijk en zowel het laatste boogje van de maan én Venus, soms Avond- en nu Morgenster, zie.
Mijn adem blaast al weer wolkjes in de lucht als ik loop. Waar ik ook maar kijk, zie ik dauwdruppels. In de spinnenwebben, op het gras. De eendenfamilie, die doordeweeks hard begint te kwaken als ik langsloop, zwemt nu stilletjes in de vijver.
Ik zie nog meer herfst: een heksenkring van paddenstoelen in het natte gras. Ik google later op de ochtend naar heksenkringen en vind dat mensen vroeger dachten dat heksenkringen werden veroorzaakt door bovennatuurlijke wezens, heksen, mollen, parende slakken of bliksem. Ik vind die eerste opties toch gewoon de leukste!
Als ik verder loop, denk ik terug aan hoe ik ooit schreef over een liedje van Ilse Delange, Just like the Moon, en ik realiseer me nu dat dat niet waar is. De maan jaagt niet achter de zon aan. 
Elke maand voeren ze een magische dans op, waarbij ze steeds weer stuivertje wisselen. En zo hossen ze extatisch rond Volle Maan en dansen ze een intieme tango rond Donkere Maan.
Een stukje verder zie ik, in verder doodse stilte, witte wieven over de velden dansen. O, wat hou ik er toch van. Van magie, van de zon en van de maan. En van alles wat ze brengen in mijn wereld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s