Wervelwind van leven en dood

De weg is bezaaid met bruindorrige eikeltjes en bijna knapperige eikenbladeren. Het weilandje naast me heeft een zachte ochtendnevel over zich. Op de radio heb ik zojuist horen zeggen dat het vandaag wel eens 25 graden in Limburg kan worden. En ik denk terug aan gisteren.

Die ogenschijnlijke tegenstelling van onmiskenbare herfstglimpsen hóórt bij die 25 graden. Eind september in ieder geval wel. Zo is er elke dag, elke maan(d) en elk seizoen wel een paradox. Omdat ik, wij, nu eenmaal in de dualiteit leven. De tegenstelling van licht en donker. En tóch. Ze horen bij elkaar. Daarom is het slechts een schijnbare tegenstelling. Zonder elkaar zouden we ze ons niet bewust zijn.

Gisteren kon ik –redelijk onverwacht- naar het jubileumcongres van uitvaartorganisatie Dela. Bepaald niet de minste sprekers maken hun opwachting en ze maken mijn reis ernaartoe meer dan waard. Ik schrijf, blijf en bedenk ondertussen hoe ik al die nieuwe inzichten zal verweven in mijn leven. En in mijn werk. Want daar zit de crux. Ook werk en privé zijn geen tegenstelling en ook geen paradox. Ze horen bij elkaar en ze mogen, nee, ze moeten verweven zijn om te werken vanuit mijn hart.

Op mijn netvlies verschijnt het beeld van een magische tornado gevuld met herfstblaadjes, manlief, huis, sisters, tempel, kinderen, chakra’s, huisdieren, vieringen, familie, rode tent, vrienden, maanfasen, elementen en wat al niet meer. In het oog zie ik mijzelf staan. Op mijn blote voeten in het gras, mijn linkerhand op mijn buik, de rechter op mijn hart. Mijn ogen gesloten. Door een zilveren draad verbonden met die lemniscerende wervelwind die mijn leven hier op aarde heet.

 

En met mijn ogen dicht
Breng ik vol vertrouwen
Het donker naar het licht
Voed ik angst met vertrouwen
En verweef ik
Het mannelijke met het vrouwelijke
Tot een dynamische balans van leven en dood

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s