Terug in de tijd

Op zondag rijd ik vaak intuïtief naar de plek waar ik zal wandelen. Een paar jaar geleden zou ik net zo hebben gekeken als jij nu misschien: intuïtief rijden, dûh! En toch. Inmiddels weet ik dat zoiets niets méér, en ook niets mínder is, dan bij elk kruispunt mijn eerste ingeving te volgen: rechtdoor, linksaf of rechtsaf.

En zo beland ik gisteren op een plek waar ik nog nooit ben geweest. Dat wil zeggen, ik parkeer de auto op een plek waar ik nooit eerder heb geparkeerd. De regio ken ik op mijn duimpje. Maar door deze kleine verandering weet ik dat de wandeling toch weer heel anders zal zijn dan al die keren ervoor.

Knoet en ik lopen eerst door een drassig weiland. Maïs links en bos rechts, tot we aankomen bij een hekje, dat er staat voor de loslopende ‘wilde’ koeien. Met haar herfsttooi oogt het bos werkelijk magisch. Dit zijn de momenten waarop ik blij ben m’n mobiel bij me te hebben. Niet omdat ik een onbedwingbare drang heb om te bellen of anderszins sociaal te zijn; maar om de magie te vangen in plaatjes.

Vroeger was ik bang om alleen in het bos te wandelen. Maar op een bepaald moment werd het verlangen groter dan de angst. En inmiddels wordt het verlangen standaard vergezeld door vertrouwen. En wat een rijkdom brengt dat wandelen. Voor mij en voor mijn hond. Knoet snuffelt als een dolle tussen de heideplantjes, al is er geen konijn te zien. Wel schapen. En zij zien ons, en houden de snuffelaar nauwlettend in de gaten.

Ik kom aan bij een heel oud stukje Nederland. Donkere wolken trekken zich samen boven mijn hoofd en ik trek mijn capuchon over mijn hoofd. Dan hoor ik mijn rokken ruisen langs mijn benen en de heide. Ik kijk achterom, heb het gevoel alsof er zo paarden met wagens langs mij heen kunnen rijden door de diepe karrensporen. Ik bevind me op de plek waar eeuwen later een bordje zal hangen met een uitleg over het waarom van de heuvels links en rechts van de weg, waarlangs regelmatig schelmen van Utrecht naar Arnhem worden vervoerd. Ik loop de heuvel
over, het bos in en word getrokken naar een doodlopend paadje. Ik sta even stil bij de rondeel van de vesting, maar zie geen levende ziel. Dan is de kust ongetwijfeld veilig en loop ik, als Middeleeuwse vrouw alleen op pad, gerust verder. Op zoek naar nog meer paddenstoelen.

Na een tijdje loop ik terug naar de schapen. Inmiddels valt de regen met bakken uit de lucht en ik besluit te schuilen bij de oude dennenboom, die zijn takken breeduit naar beneden laat hangen, zodat ik een droge schuilplaats tref. Knoet heeft haar bovenlijf inmiddels volledig in een konijnenhol begraven en ik laat haar maar begaan. Ik trek de wol van de dennentakken, die is blijven hangen toen de schapen hier eerder graasden. De wol voelt zacht, al is ze vies en vettig. Als ik straks thuis ben, zal ik het wassen, en samen met de andere wol spinnen tot een warme wintersjaal. Geen overbodige luxe in deze donkere tijd, al stevig op weg naar de kortste dag. De regen is inmiddels opgehouden en ik loop verder. Pluk de laatste bramen en stop ze in de mand aan mijn linkerarm.

Niet veel later steek ik de sprengenbeek over. Mountainbikers schudden me wakker uit de andere wereld. Ik maak foto’s van ouderwetse rode paddenstoelen met witte stippen. Een eindje verder waag ik mij door de inmiddels afgebroken omheining van het landgoed waar tot vorig jaar een in 1936 gebouwd verzorgingshuis stond. Nu rest slechts een kale vlakte in het bos. Wat heet kaal? Bij nader inzien is het een oase van jonge planten en bloemen. Ik loop over het bospad, waarlangs de bankjes voor ouden van dagen nog staan. Als herinnering aan het doorbrengen van hun laatste dagen in het Doopsgezinde Mooi-Land.

Een kruip-door-sluip-door-aangelegd-prikkeldraad-afrastering overwonnen kom ik aan bij mijn auto. Nagenietend van deze reis door de tijd, rijd ik terug naar huis. Deze keer niet intuïtief, maar op de automaat.

2 gedachtes over “Terug in de tijd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s