Trick or treat egeltjes

Tot Knoet bij ons kwam wonen, deed ik erg m’n best om in de herfst egeltjes onze tuin in te lokken. Met succes. En altijd was daar weer het hoge schattigheidsgehalte, al laten ze zich liever niet knuffelen.

Maar sinds een jaar of drie maken we het ze moeilijk om de tuin in te komen. Aan de ene kant omdat we niet willen dat Knoet eruit kan – en écht, ze past door gaatjes waar egels ook doorheen kunnen. En aan de andere kant omdat Knoet wel een knuffelaar met ons is, maar egels vooral ziet als heerlijke herfsthapjes. En als dat gebeurt, geeft dat een hoop gedoe.

Wintertijd lijkt voor Knoet het signaal voor egeljacht. Zo ook gisteravond. Vanaf het moment dat we buiten loopt, hangt er een luchtje in haar neus waar ze achteraan moet. En ondanks de magere verlichting van de lantaarnpalen bij de eendenvijver, onderscheidt zij herfstbladeren als de beste van egeltjes in het gras.

En dan staat ze te springen aan haar lijn. Raakt ze opgewonden en keft zonder twijfel dat dáár is waar ze heen wil gaan. Wat ik uiteraard niet goed vind. Ik hou haar kort. Maar ga toch altijd even dichterbij kijken bij zo’n bolletje stekels.

Het lijken er dit jaar meer dan ooit. Elke wandeling in het donker -en dat zijn er inmiddels drie per dag- ruikt zij er wel een. En gisteravond zelfs twee. De tweede zat op een garagepad onder een auto. Veilig, en dus niet opgerold. De contouren van het puntig-ronde neusje waren prima zichtbaar.

En ik stelde me ineens voor dat egels ook Samhain/Halloween kennen en vieren. En op die laatste avond in oktober niet alleen hun voorouders eren, maar ook langs de deuren gaan voor een heuse ‘Trick or treat’!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s