Als het buiten pikkedonker is …

De hemel is helder, met een paar wolken, en de zon is net onder, als de electriciteit uitvalt. Een snelle check bij de buren leert me dat het euvel verder strekt dan alleen ons huis. Ik ga op zoek naar kaarsen voor wat er komen gaat.

En net als ik er een stuk of wat gevonden heb, hoor ik aan het ik-ben-weer-aan-bliepje van de telefoon dat het leven in huis weer z’n normale gangetje kan gaan.

Na het avondeten stap ik met Knoet naar buiten. De overbuurjongen hoort mijn verbazing als ik constateer dat de electriciteit het binnen weliswaar weer doet, maar het de lantaarnpalen nog niet weer heeft aangestoken.

Het is in eerste instantie echt heel erg donker en ik overweeg een moment om terug naar binnen te gaan voor een zaklamp. Maar bijna op datzelfde ogenblik realiseer ik mij dat mijn ogen wennen aan het duister.

Ik loop zelfs het paadje, dat ik ‘s morgens vroeg als het stil en donker is, liever niet loop en ik denk aan afgelopen weekend.

Toen belandden vier mensen in mijn nabije omgeving in een onbekende en spannende situatie vol pijn en verdriet, overleven, loslaten en transformeren. Ik realiseer mij de parallel met vanavond dat ze allevier, ieder op hun eigen manier, in een wereld zonder buitenverlichting zijn beland.

En terwijl ik best relaxt op dat paadje loop dat ik ‘s morgens te spannend vind, zie ik steeds meer sterren oplichten aan de hemel. Ik zie lichtjes in de duisternis. Ze zijn klein en kunnen mijn pad niet verlichten. Maar ze geven me voldoende om te vertrouwen op waar m’n voeten, die mijn basis vormen, me brengen.

En naarmate ik met meer ontspanning naar de wereld om mij heen kijk, zie ik ook steeds meer. Het geeft me vertrouwen, een soort licht van binnen, dat ik daar kom waar ik bedoeld ben te zijn. En ik weet diep van binnen dat straks de net-niet-meer Volle Maan op komt, en dat nog weer later zelfs de Zon weer zal schijnen.

Ik wens met heel mijn hart dat die vier mij zo dierbaren, hoe weinig dat nú misschien ook is, licht van binnen voelen én buiten zich zien. Licht dat hen uiteindelijk zal brengen naar daar waar ze ook zij willen, mogen en bedoeld zijn te zijn. En als het moet, en mag, licht ik hen met liefde bij …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s