Uit liefde voor en in dit leven

Iedereen die een klein kind liefheeft, zouden de tranen in de ogen springen bij het zien van de openingsscène van het muziektheater Broertje Dood: je ziet haar liggen, de dochter van de zanger, onschuldig slapend, zich van nog geen pijn of kwaad bewust. ‘Maar er komt een dag’, zingt hij. Dan komt de klap. Vroeger of later wordt ze wakker in het grote mensenleven. Daar waar verdriet met de hoofdletter V woont.

Het is de wereld waar de dood rondwaart. Eerst ver weg, in buitenlanden of bij oma’s van vage schoolvriendjes. Later komt het steeds dichterbij, en je mag hopen dat dat nog heel lang duurt. Maar dan komt de dag: dat de dood aan haar voordeur klopt. En dan ziet ze hoe lelijk ie is.

Want ja, het is waar. Hoe mooi ik als ritueelbegeleider het afscheid ook zal (willen) maken voor jou, om het leven van je naaste zo liefdevol mogelijk te herinneren, de dood zelf is bijna altijd -ook- lelijk, pijnlijk, verdrietig en rauw.

Misschien komt de schoonheid van de dood nooit. Zal de pijn van ‘Waarom?’, van ‘Wat als?’, van wat had kunnen zijn en van het gemis van de omhelzing voor altijd groter zijn dan de mooie herinneringen en de slijtplekjes.

Slechtst zelden komt de schoonheid van de dood meteen. Als je geluk hebt, misschien wel jaren later. Als de rauwste randjes van het verdriet gesleten zijn, als het verdriet zich voor altijd genesteld heeft op een kwetsbaar plekje in je lijf.

Maar hoe dan ook: altijd zal er de herkenning zijn die er vanavond ook is, in het muisstille theatertje in mijn dorp. Bij vlagen is het enorm confronterend. Zo zeer, dat een paar mensen stilletjes de zaal verlaten. Of spiegelend, zoals op het moment dat de leus ‘Sta op tegen kanker’ wordt gepareerd met ‘dus als je blijft zitten ben je vóór’.

De makers van de voorstelling zijn een stel dertigers met jonge kinderen. Confronterend ja,
dat zijn ze zeker. Maar tegelijkertijd respectvol, ervaringsdeskundig en origineel. Ze hebben mij op deze doordeweekse avond toch maar weer mooi aan het denken gezet. Over de dood en het belang om mijn liefde te uiten voor en ín dit leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s