In de nacht van de natuur

‘Vertel me eens hoe het zit met de stilte van de natuur in deze tijd van het jaar’, zegt mijn vriendin, terwijl we net op het leven hebben geproost met een glas rode wijn. ‘Eind oktober ging ik een week op retraite en ik zakte ineens, heel snel en plots, de stilte in. En volgens jou heeft dat te maken met wat er in de natuur gebeurt.’

En ik leg het haar uit. Dat wat ze niet paraat heeft in haar hoofd, maar diep van binnen gewoon weet. Net zoals iedereen. Dat op het moment, dat op de kalender het begin van de winter heet, de natuur al een week of zes verder is, en (al) op het dieptepunt van het terugtrekken en loslaten is. 21 december heet dan ook niet zomaar Midwinter of Yule. Het is voor de natuur het midden van het stilte winterseizoen.

Een uur later stap ik op de fiets naar huis. Maar niet voordat ik een verrukte blik heb geworpen op de bomen vol lichtjes middenin de stad. En op de Maan, die bijna vol is en door een magische mist lichtjes aan mijn zicht wordt ontrokken. Ik trek mijn capuchon strak aan om mijn hoofd en duw mijn kin diep onder mijn sjaal.

De hele weg naar huis, op de fiets, ben ik omgeven door een steeds dikker wordende deken van mist. Ja, het is koud, en er vormen zich druppels op mijn wimpers met mascara. Ik moet nu al lachen om mijn spookspiegelbeeld als ik straks thuis ben. Maar ik geniet ook enorm. Van die magie die de mist over mijn omgeving legt, en bovenal van de stilte die hij brengt.

Ik hoef geen muziek in mijn oren. Weggezakt in mijn jas trek ik mijzelf nog verder terug naar binnen. Doe ik precies dat wat de natuur nu ook doet. Even nog overdenk ik het etentje met mijn vriendin. Dan keer ik naar binnen. Naar daar waar enkel hier en nu is, in de stilte van de mist.

En dat is waar ik thuiskom voordat ik thuisben. Waar ik zachte bubbeltjes voel bruisen, die tijdens de magische nachten ná Midwinter mogen borrelen, voor ze sprankelend hun weg naar buiten vinden. En na Imbolc, begin februari, als bloembolletjes hun kopjes boven de grond mogen laten komen. Maar hier en nu nog niet. Nog even lekker sudderen in de holte van de nacht van de natuur.

Een gedachte over “In de nacht van de natuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s