Ingehaald door Vadertje Tijd

De afgelopen weken doe ik -helaas- ervaringen op in een nieuwe wereld. Die van de verpleeghuizen. Waar we gehoopt hadden op óns tempo een verhuizing te kunnen organiseren, zijn we ingehaald door Vadertje Tijd.

En nu zit ik hier, ergens in het zuiden van het land. Inmiddels een klein beetje gewend aan de omgeving en de situatie, kijk ik eens rustig om mij heen. Ik zie lichtgroene, zachte stoelen met hoge rugleuning aan ronde tafels. Kunstkaarsjes in Kerststukjes. Ieder zijn vaste plekje. Ik ruik vroeger, hutspot met haché.

Ik zie mensen, zoals jij en ik. Ja, ouder. Maar zo voelen de meesten zich denk ik niet. Het verschil tussen hen en mij is dat zij gevangen zijn in een lichaam dat niet meer wil. Sommigen van hen vragen zich zichtbaar af hoe het toch zo is gekomen.

De kerstboom is deze weken, ook hier, het ‘pièce de résistance’ van het restaurant. ‘Merry Christmas’ klinkt zacht. Toch is het geen gewoon restaurant. De gemiddelde bezoeker zit in een rolstoel. Theedoeken om de hals geknoopt heten hier servetten. En tussen de gasten door lopen dames met witte vestjes, een enkele met ‘Niet storen – medicijnronde’ op de rug.

Nee, hier willen we met zijn allen niet terecht komen. En toch gebeurt het. En ik denk dat we blij mogen zijn dat we in dit land wonen. Waar deze mogelijkheid bestaat. En ja, we kunnen kijken naar wat er allemaal niet meer kan. Maar liever kijken naar wat er allemaal wél is.

Dames die rolstoelen af en aan rijden. Liefdevol de ‘gasten’ in de gaten houden, een aai over de rug geven, een hand vasthouden of helpen als dat nodig is. Hun eigen lunch ergens snel tussendoor de mond in proppen. De rust en vrolijkheid weten te bewaren in alles wat móet.

Nog een weekje, dan is het Kerst. Anders dan anders. Maar als er één ding is wat ik weet, is dat ook híer, hoe hoog de werkdruk ook is, sprake is van ‘more love, not less’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s