Liefde in uitvoering

Het is Eerste Kerstdag. Ik ben vroeg wakker, na gisteravond om half tien in bed te zijn gestort. Zo moe van de afgelopen dagen. Het begon een week of drie geleden. Schoonmoeder gevallen en na een ziekenhuisbezoek in een verpleeghuis beland.

De actiestand gaat aan. Bellen naar een verpleeghuisplekje in de buurt. Op die maandag dat er zoveel sneeuw valt in Nederland, bezichtigen manlief en ik de kamer. Klein, maar in een warm en levendig verpleeghuis in Arnhem. We rijden een paar keer op en neer naar het diepste zuiden van Limburg voor schoonmoederbezoek en het ophalen van spulletjes.

Afgelopen dinsdag reizen we met een rolstoelbusje voor de laatste keer af naar Zuid-Limburg. We pakken schoonmoeder en de laatste spullen in. En terwijl ik met haar sta te wachten om in te stappen, kijk ik haar aan en glimlach: ‘Wat een avontuur zo, hè?’ Ze knikt bevestigend.

’s Avonds rond negen uur is ze geïnstalleerd. De dag erna is haar verjaardag, al is ze dat zelf even kwijt. Ze verheugt zich op de avond. We brengen bloemen, eten taart en ze geniet enorm van Grote en Kleine Zoon.

De volgende dag heb ik Midwinterviering. Ik vier samen met een stuk of negen andere vrouwen in een mooi ritueel de terugkeer van het licht. Vanaf hier worden de dagen en het leven weer lichter. Tot het telefoontje van manlief.

En nu is het Eerste Kerstdag. De dag die vroeger best wel eens ergernissen opriep, omdat hij zo belangrijk was voor schoonmoeder. De dag waarop we samen met haar zouden eten. De dag waarop we nu vermoeid van de afgelopen vier dagen, zitten tussen allerlei ons zo vertrouwde spullen in ons huis. Een schilderij, een lamp, wat servies, een foto met een kaars erbij. We hebben haar ieniemienie verpleeghuis-Kerstboompje maar neergezet, geen puf om volgens planning op Kerstavond met ons eigen Kerstspul uit te pakken.

En ik denk terug aan het FB-bericht, dat ik een paar jaar geleden deelde en gisteren weer tegenkwam. The magic is in the mess.

Kerst is niet wat de reclame ons wil doen geloven. Geen sneeuw, en niet alleen maar perfectie en gezelligheid. Kerst is ook verdriet om een onverwachte dood. Is ook het opruimen van een verpleeghuiskamer. Het schrijven van rouwkaarten.

De magie van het leven zit -ook- in verdriet. En elke Kerst, ook deze, is liefde in uitvoering.

2 gedachtes over “Liefde in uitvoering

 1. Jozee zegt:

  Anita, en je 3 mannen,
  Heel veel sterkte in deze, nu moeilijke en drukke tijd.
  Ik weet op dit moment wat het is,alle onverwachte gebeurtenissen bij elkaar.
  Maar bedankt dat je het hebt willen delen.
  Bedankt voor alle mooie / leuke/ lieve/ bijzondere enz. gedachten en gebeurtenissen die je afgelopen jaar gedeeld hebt.
  Denk aan jullie.
  Lieve groetjes Jozee.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s