Woorden voor peren

Als ik na een lange werkdag de straat in rijd, zie ik het meteen. De mededeling die de gemeente enkele maanden geleden heeft gestuurd, is in uitvoering genomen: alle 28! bomen in mijn straat zijn -in één dag- omgezaagd.

Het enige voordeel dat ik zie, is dat mijn brede straat nóg breder lijkt dan ie al is. Verder ziet het er vooral heel kaal en levenloos uit, en de stenen van de huizen lijken nog steniger dan ze al zijn.

Volgens de gemeente moeten de bomen worden vervangen, omdat ze teveel overlast veroorzaken. Dat vind ik toch een wonderlijke uitdrukking: bomen die (teveel) overlast veroorzaken. Ik kan me er niet zoveel bij voorstellen. En toch woon(de) ik al dertien jaar bij ze in de straat.

Een paar jaar geleden werden overigens alle rozenstruikjes onder de perenbomen vervangen door vaag groen. Ik realiseer me dat ik heb verdrongen wat de reden van de rozenmoord ook al weer was.

De gemeente legt uit waar de overlast uit bestaat: afgebroken takken en de grote hoeveelheid peren die in de herfst uit de bomen valt. Ja, je leest het goed!

Nu is het bijzondere dat ik in de ‘Perenbuurt’ woon: een jaren negentig wijkje met perensoorten als straatnamen. Waarschijnlijk is ten tijde van de nieuwbouw er, hier in de Betuwe, ook op deze manier reclame over gemaakt: ‘Kom landelijk wonen in de Perenbuurt!’ Best verbazingwekkend dat er toen perenbomen zijn gepland.

En nu, bijna vijfentwintig jaar later, moeten de perenbomen wijken. Voor prunussen. In de Perenbuurt.

Het geeft me overigens een deja vu. Ons vorige huis stond in een ecologische verantwoorde wijk. Zónder bomen. Want de eerste bewoners van die wijk hadden al ten tijde van de bouw geprotesteerd tegen de komst van bomen.

Echt, als er iets is wat ik de afgelopen jaren heb geleerd, dan is het ‘more love, not less’ voor mensen die iets doen wat ik niet begrijp. Maar deze les is hardnekkig. En ik stronteigenwijs.

Want een rijke perenoogst en de natuurlijke circle of life -waarbij dode takken uit een boom vallen- benoemen als overlast breekt mijn klomp. En leidt serieus tot een soort kortsluiting in mijn hoofd.

Ik denk terug aan de bijzondere momenten met deze bomen: hoe de mannenmerels in de lente vochten aan hun stammen, hoe ze voor subtiele beschutting zorgden in de zomer, hoe graag Knoet in de herfst smulde van hun vrucht en hoe ze deze winter een veilige plek boden aan mijn door een hond belaagde poes.

Het geeft me een melancholisch gevoel en ineens weet ik waar het me aan doet terugdenken. Aan Pipo de Clown: ‘Dag vogels, dag bloemen, dag peren!’ Dat krijg je met kortsluiting …

Een gedachte over “Woorden voor peren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s