Gratie van leven en dood

In de reclametijd van een onderhoudend woonprogramma op televisie check ik de tijdlijn op m’n FB. Ik krijg een video van de Oostvaardersplassen onder ogen. Een stervend Konikspaard. De tranen lopen over mijn wangen.

Toch is het niet het stervensproces dat me raakt. Wat me wel raakt is dat er in eerste instantie twee en later wel zes mensen staan te trekken aan zijn staart, benen en hoofd, omdat ze willen dat hij opstaat en van het door hun meegebrachte hooi gaat eten.

Ik ben een enorme dierenliefhebber en begrijp weinig van wat er de afgelopen weken daar aan de rand van de Randstad gebeurt. Overal ter wereld, en ook elders in Nederland, sterven dieren die verzwakt zijn. De natuurlijke selectie, die wij niet kunnen voorkomen. De discussie in de Oostvaardersplassen lijkt zich toe te spitsen op de vraag of het ‘natuur’ is of niet, omdat er uiteindelijk ergens hekken omheen staan.

Eerder deze week luisterend naar een Statenlid op de radio denk ik echter dat dát niet zozeer de vraag is. Deskundigen en wetenschappers zijn, ook de afgelopen dagen met strenge vorst, de mening toegedaan dat er niet moet worden bijgevoerd. De vraag lijkt er veel meer een te zijn van beeldvorming. De meeste mensen vinden het moeilijk om om te gaan met de dood, helemaal als ie dichtbij huis is.

Wat het goede antwoord is in het geval van de grote grazers in de Oostvaardersplassen weet ik niet. Maar ik weet wel dat mijn geraaktheid bij het filmpje op FB niet zozeer gaat om het feit dat het paard stervende is, als wel dat er mensen zijn die het dier daarin enorm veel stress brengen, omdat ze hem iets willen laten doen wat hij zichtbaar niet meer kan.

Ik wens de medewerkers van Staatsbosbeheer sterkte toe, om in alle ophef hun werk, dat ze meestentijds met zoveel liefde en passie doen, de komende tijd ook zo te kunnen voortzetten.

En ik wens de politiek in Flevoland de wijsheid toe om voor de toekomst een besluit te nemen dat bij de natuur past, in plaats van een besluit dat hen bij de volgende verkiezingen ‘gekochte’ stemmen zal opleveren, over de rug van onze natuur, die bestaat bij de gratie van leven en dood.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s