Op vleugels van liefde

Op de weg terug naar huis, ergens tussen hemel en aarde, lees ik het tweede boek uit dat ik had meegenomen naar het eiland, zo ver weg overzee. Bijzonder om me hier en nu te realiseren welke overeenkomst ze hadden, de boeken en het eiland.

Het boek van de heenreis had de toepasselijke titel De hemel in kaart. Het is het tweede boek van een neurochirurg die een bijna-doodervaring heeft gehad en daarover beeldend schreef in zijn eerste boek. In dit tweede brengt hij oude sages, hedendaagse wetenschappers en verhalen van ‘gewone’ mensen samen die, net als hij, een diep spirituele ervaring hebben gehad.

Hij beschrijft hoe de zeventiende eeuwse wetenschapper Swedenborg vanuit een diepe meditatieve trance in een uitgebreide reeks werelden belandde die hij tot in detail beschreef. Eén factor in die werelden was volgens de wetenschapper doorslaggevend: de hoeveelheid liefde of haat die erin aanwezig was. Is.

Vanuit het idee ‘zo binnen, zo buiten’ wordt (ook volgens hem) de hoeveelheid liefde en de plek waar hij of zij terecht komt bepaald door de persoon zelf; een liefdevol persoon belandt in spirituele zones die samen de hemel vormen. Een haatdragend iemand belandt in de hel. De essentie van De hemel in kaart is daarmee dat de hemel zich niet (alleen) boven, maar ook óm ons heen, en bovenal ín onszelf bevindt. En eigenlijk dat de hemel gelijk staat aan de liefde.

Het tweede boek was het heftige en tegelijkertijd lichtvoetige, het aangrijpende en tevens poëtische,

waargebeurde verhaal van een jong gezin dat twéé meisjesbabies na elkaar verliest aan een -achteraf bezien- erfelijke hartafwijking.

De moeder beschrijft de dood vanuit haar eigen perspectief en vanuit dat van het eerste overleden meisje. Ze geeft woorden aan hoe ze vanuit niet geloven stort in een peilloos diep verdriet en tegelijkertijd groeit naar een vertrouwen, een weten zelfs, dat de meisjes altijd bij haar, ín haar zijn. Omdat daar liefde is.

De overeenkomst tussen beide boeken is dat ze over de dood gaan, en over leven in en ná dit leven. En over de liefde, die hier en over de grens van leven en dood voelbaar kan zijn.

Dit soort boeken helpt mij mijn wereldbeeld te verbreden en verdiepen, en om steeds minder vanuit angst en steeds meer vanuit vertrouwen, en liefde, mijn leven te leven. Hoe toepasselijk is het dan om deze boeken te hebben gelezen toen ik op reis was naar het eiland van de liefde, waarvandaan ik een paar uur geleden weggevlogen ben. En gelukkig vloog de liefde, ín en naast mij, met mij mee. En dat voelt als vliegen op vleugels van liefde.

Een gedachte over “Op vleugels van liefde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s