Goud waard

De wekker gaat vroeger dan normaal, half zes. Ik ga vandaag met manlief mee naar zijn werk. We maakten vorige week grappen over job rotation én we zijn vandaag 31 jaar samen. Een mooie gelegenheid om beide zaken te combineren en mijn vrije dag, samen met hem, te besteden in de kringloopwereld.

Ik loop dus al vroeg met Knoet. De zon is nog niet op. Vast ijkpunt is de maan. Afnemend, dus in de ochtend zichtbaar. Ik merk dat ik kortademig ben en weet dat het niet de hooikoorts is, maar een zeurende pijn in mijn rug die inmiddels doorstraalt naar mijn zij en ribbenkas.

Soms komen inzichten als bliksemflitsen. Op de hoek van de straat heb ik er zo een te pakken. Tussen kortademigheid en hoek van de straat vind ik mijzelf namelijk een zeur over de pijn. Maar het is echt zo dat ik er al dagenlang last van heb, de hele dag door. En hoe graag ik mijn aandacht ook verleg naar andere, leukere zaken, trekt de pijn mij steeds weer.

Ik zie ineens een parallel met mijn emoties. Hoe ik mij kon -en vaak nog kan- laten overspoelen door mijn emoties. Zo gebeurt dat nu ook met de pijn.

De bliksemflits maakt -uit het niets- helder, dat er mensen moeten zijn zoals ik. Niet per se mét pijn, maar wel met de gevoeligheid die vaak voelt als last. Nu niet. Het is goed dat er gevoelige mensen zijn. Stel je eens een wereld voor zonder hen! Daar moet je toch niet aan denken 😊!

Ik wandel verder met een soort van opgelucht gevoel. Ik heb weer iets ont-dekt en ik merk dat ik daar blij van word. Ondertussen naderen we de rand van het dorp, waar ik over de velden de zon prachtig kan zien opkomen. Ik besluit er net zo lang door te lopen tot ie ook daadwerkelijk boven de horizon uitkomt.

Ik loop richting het westen, en zie de eerste zonnestralen oranjegoud schijnen op de huizen. Ik draai me om: wat is het toch elke keer weer bijzonder om de zon te zien opkomen. Alsof ik het elke keer weer voor het eerst zie. Goud waard!

En dan realiseer mij -wederom- dat toeval niet bestaat. Want datzelfde gevoel heb ik, na 31 jaar, nog steeds bij manlief: alsof ik hem elke dag weer voor het eerst zie …

5 gedachtes over “Goud waard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s