In schoonheid sterven

‘Park Lingezegen is een nieuw landschapspark tussen Arnhem en Nijmegen met veel ruimte voor mensen, landbouw, natuur, cultuur en water. De totale oppervlakte van Lingezegen beslaat 1700 hectare, en is dus ongeveer zo groot als 3400 voetbalvelden.’ Aldus de website.

Nu vind ik ‘park’ wel een bijzonder woord voor wat er in ‘mijn’ Elst is aangelegd, maar dat kan natuurlijk aan mijn sprookjesachtige blik op de wereld liggen. Hoe dan ook, ik vind het een goed initiatief. Want waar een park is aangelegd, kunnen niet nóg meer huizen worden gebouwd. En waar ik heel blij van word, zijn de vuurplaats bij de kinderboerderij (daar wil ik echt ooit iets doen), de ontelbare zwanen er vlakbij, het hartlabyrint, het struinveld, het speel- annex heksenbosje en de kasteeltuin.

Al lijkt die laatste in schoonheid te sterven. Waar ik vorig jaar nog cliënten van de Driestroom lekker aan het werk zag, liggen nu oude strobalen voor de aardbeien weg te schimmelen. Toch gaat de natuur gelukkig ook zonder menselijk ingrijpen haar gang, en kan ik het niet nalaten een sappige framboos en een friszure rode bes van de struiken te plukken.

Misschien nog wel triester dan deze te snelle teloorgang van een initiatief met een historisch randje, was mijn ontdekking vanmorgen vroeg. Vandalen vonden het blijkbaar nodig afgelopen nacht de natuur in mijn buurt grof geweld aan te doen. Dat je dronken wordt op zaterdagavond, ala. Maar dat dan alle bloeiende plantjes uit bloembakken getrokken moeten worden en vier pasgeplante boompjes met grof geweld moeten worden afgebroken, daar kan ik dus echt niet bij.

In schoonheid sterven. De paradox is dat ik hier in mijn werk als ritueelbegeleider naar streef. En dat ik voor het overige eigenlijk best jammer tot absoluut onacceptabel vind …

Een gedachte over “In schoonheid sterven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s