Cruisen met de Franse slag

Het moest zo zijn dat we, toen het afgelopen zaterdag redelijk ‘koel’ -want bewolkt- was, dat we te voet door het middeleeuwse deel van Carcassonne sjouwden (met naar schatting 250 treden op en af), en dat we vandaag het plan opvatten om een boottocht op de Canal du Midi te maken: zonnig, warm en weinig wind.

Verbazingwekkend eenvoudig en koel parkeert manlief onze auto in de parkeergarage onder het grote plein, vlakbij het treinstation en de aanlegsteiger. We bestellen vast de broodjes die we tijdens de Picnic Cruise geserveerd zullen krijgen en betalen de tickets. Kwartiertje wachten en dan: embarqué!

De witte plastic stoeltjes ogen eenvoudig, maar zitten best comfortabel (en uiteindelijk wel heel warm 😆). Uiteraard willen we graag vooraan zitten, maar we zijn tevreden als we halverwege met z’n vijven naast elkaar kunnen zitten. Enkele momenten later zijn we onderweg.

De boot houdt ergens het midden tussen de Speedo in de Rotterdamse haven en een fluisterbootje in Den Bosch. Het eventueel varen met de Franse slag van de gemiddelde toerist wordt gelukkig teniet gedaan door enorme stootkussens aan alle zijden van de huurbootjes, die eindeloos heen en weer varen tussen Atlantique en Mediterranée.

Het eerste stuk van onze tocht is de kade hoog, maar al even snel zijn we dáár waar het Canal du Midi beroemd om is: onder de weelderige platanen langs de oevers, met kwetterende eenden langs de randen in het kalkrijke water en fietsers en een enkele hardloper of wandelaar op het jaagpad langs het water.

Een halfuurtje later meren we aan bij Epanchoir de Foucaud, een idyllisch huisje met een volgens de folder romantische en beschaduwde tuin. We halen onze drankjes, stokbroodjes en meloensalades en lunchen met smaak.

Een uurtje later kabbelen we verder naar het ‘pièce de resistance’ van de tocht: het passeren van een sluis. In een mum van tijd vult de sluis zich met het water uit het Canal, dat ooit uit de Montagne Noir kwam toen het kanaal in de 17e eeuw is gegraven. In het hogere deel aangekomen draait de schipper de boot en varen we de sluis weer in, om samen met een andere boot een etage in het kanaal te zakken.

Drie kwartier later meren we weer aan in de Port de Carcassonne. Alhoewel het maken van een foto a la The Titanic herhaaldelijk tot grappen tijdens deze cruise leidde, heb ik geen dramatisch-romantisch beeld als ‘Kate’ op de voorsteven. Maar wel een fijne herinnering aan een zonnige maandagmiddag met mijn mannen.

2 gedachtes over “Cruisen met de Franse slag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s